Καρτ Ποσταλ

«Open Book»: Γίνε ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου κάνοντας διακοπές στη Σκωτία

13 Νοεμβρίου, 2019

Έναν εναλλακτικό τρόπο διακοπών για τους φίλους του βιβλίου προσφέρει ένα βιβλιοπωλείο στο Wigtown της Σκωτίας.

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη και ασυνήθιστη εμπειρία. Συνδυάζει διακοπές και εργασία με ελάχιστη διαμονή έξι ημερών και κόστος 43 ευρώ την διανυκτέρευση. Όσο και αν ακούγεται εξωφρενικό να ταξιδεύεις στο εξωτερικό και ουσιαστικά να αφήνεις τον οβολών σου για να εργαστείς, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα τουριστών που περιμένει εναγωνίως να το ζήσει. Βλέπεις, υπάρχουν κλεισμένες κρατήσεις εώς… τον Οκτώβριο του 2020.

Για την ακρίβεια, εάν κλείσεις το διαμέρισμα της εταιρείας που έχει στη δικαιοδοσία της το «Open Book» στην περιοχή του Wigtown, μπορείς παράλληλα να αναλάβεις και την διεύθυνση του βιβλιοπωλείου με τη βοήθεια κάποιων εθελοντών. Οι βρετανικοί Times έγραψαν πως το διαμέρισμα παρέχει ασύρματο ιντερνέτ και λάπτοπ, είναι επιπλωμένο και προσφέρει εκπληκτική θέα, ενώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ποδήλατο δωρεάν για τις βόλτες σου.

Το «Open Book» λειτουργεί μέσω της Airbnb σε μια παραμυθένια τοποθεσία που διαθέτει 10 βιβλιοπωλεία και μόλις 1000 κατοίκους. Το ιδιόμορφο βιβλιοπωλείο προτρέπει τους wannabe ιδιοκτήτες του να διοργανώσουν, κατά τις ημέρες εργασίας τους, εκδηλώσεις σχετικές  με το αντικείμενο και να μοιραστούν τις «βιβλιοφαγικές περιπέτειές» τους στο blog που έχει στηθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Μέσα στις υποχρεώσεις τους, οι τουρίστες που αναλαμβάνουν την διεύθυνση του καταστήματος πρέπει να μεριμνούν ώστε τα ράφια να είναι πάντα γεμάτα από βιβλία και να αναγράφονται οι τιμές στις εκδόσεις, οι οποίες προέρχονται από δωρεές.

Οι απόψεις εν τέλει διίστανται, αφού κάποιοι μιλούν με ενθουσιασμό για την εμπειρία τους ενώ κάποιοι άλλοι την χαρακτηρίζουν ανιαρή. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η αντιμετώπιση ντόπιων που αδημονούν να ανοίξουν κάθε φορά την πόρτα του καταστήματος για να γνωρίσουν το νέο τους ιδιοκτήτη και γείτονα… Χωρίς να αφήσουν να ξεφύγει το παραμικρό από την αντίληψη και κριτική τους!

Η ιδέα του μισθωμένου βιβλιοπωλείου προήλθε από την Jessica Fox, Αμερικανίδα μυθιστοριογράφο και σκηνοθέτη το 2013.  Μάλιστα, η ίδια έχει συναντηθεί και με ανθρώπους  στη Νότια Κορέα και την Κίνα, μιας που βρήκαν ιδιαίτερα ελκυστική την υλοποίηση ενός ανάλογου σχεδίου.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!