Αρθρα Συνεργατων

«Let’s cake» by Cake Stories 3/07/2020

3 Ιουλίου, 2020

Η απόλαυση ενός γλυκού είναι μια απ΄αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές χαρές και απολαύσεις της ζωής μας. Τα χρώματα, τα αρώματα, η υφή και η γεύση ενός γλυκού μπορούν να ξεσηκώσουν τις αισθήσεις μας και να μας προσφέρουν ευφορία. Πώς μπορεί λοιπόν να λείψει απ’ την ζωή μας; Άνοιξα λοιπόν κι εγώ τα παλιά μου τεφτέρια και αρχίζω να ψάχνω για δοκιμασμένες, επιτυχημένες αλλά και – όσο γίνεται – απλές και εύκολες συνταγές για να γεμίζω αυτή τη στήλη που μου παραχώρησε το Art Pass της αγαπημένης Κατερίνας Μαθιουδάκη, την οποία και θέλω να ευχαριστήσω για την φιλοξενία!

Σήμερα λοιπόν, έβδομη συνεχόμενη Παρασκευή της στήλης «Lets cake» by Cake Stories και Παρασκευή 3  Ιουλίου, καλωσορίζουμε τον νέο μήνα με ένα πολύ αρωματικό και γευστικό κέικ φρούτων και ξηρών καρπών που την θέση του φρέσκου φρούτου διεκδικεί επάξια η βασίλισσα του καλοκαιριού, η ΝΤΟΜΑΤΑ! Περίεργο; Καθόλου! Αφού το εν λόγω κέικ έχει μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από το 1940 στην Βρετανία. Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία της Campbell Soup Company, η πρώτη συνταγή κέικ ντομάτας που αναπτύχθηκε από την εταιρεία κυκλοφόρησε το 1940 ως πουτίγκα βρετανικού στιλ με την ονομασία Steamed Fruit & Nut Pudding. Ήταν μια κλασική πουτίγκα στον ατμό, καρυκευμένη με κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο, καθώς και το μυστικό συστατικό της που δεν ήταν τίποτε άλλο από συμπυκνωμένη ντομάτα της Βρετανικής εταιρίας Campbell. Σήμερα η συνταγή αναφέρεται σαν spicy tomato soup cake μιας και οι Βρετανοί χρησιμοποιούν την κονσερβαρισμένη tomato soup. Εμείς πειράξαμε λίγο την συνταγή και βάλαμε φρέσκια ντομάτα, δίνοντας και ένα ελληνικό άρωμα σ’ αυτό το κέικ. Φτιάξτε το και θα εκπλαγείτε ευχάριστα!

Και μην ξεχνάτε, για περισσότερες συμβουλές, συνταγές και ό,τι αφορά το γλυκό, περιμένω τα μηνύματα και σχόλια σας στη σελίδα μου Cake Stories στο Facebook! ( https://www.facebook.com/LenaVlahopoulou )

 

Ελένη Βλαχοπούλου

Cake Stories

                                                                                               

 

SPICY CAKE ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

 

 

ΥΛΙΚΑ

1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 φλιτζάνι βούτυρο

2 αυγά

3 φλιτζάνια αλεύρι

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

½ κ. γ. μοσχοκάρυδο

μια τσιμπιά γαρύφαλλο τριμμένο

1 κ. γ. κανέλλα

½ κ.γ. τζίντζερ

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 φλιτζάνια φρέσκες ώριμες ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες

1 φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι χουρμάδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι σταφίδες

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα ξηρά συστατικά: αλεύρι, μπέικιν, σόδα, αλάτι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, γαρύφαλλο και τζίντζερ και αφήστε στην άκρη.

2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε τη ζάχαρη και το βούτυρο έως ότου γίνουν σαν κρέμα.

3. Προσθέστε τα αυγά και συνεχίστε για λίγο ακόμα το χτύπημα έως ότου ενσωματωθούν.

4. Προσθέστε κοσκινισμένα τα ξηρά συστατικά, ανακατεύοντας καλά με σπάτουλα ή κουτάλι.

5. Ρίξτε τις ντομάτες και συνεχίστε το ανακάτεμα.

6. Τέλος προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα και ανακατέψτε να ενσωματωθούν.

7. Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκατοστών ή παραλληλόγραμμο 22Χ30 περίπου ή μια μακρόστενη φόρμα του κέικ.

8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς, για 35 λεπτά ή έως ότου βγαίνει καθαρή μία οδοντογλυφίδα που θα καρφώσετε στη μέση του κέικ.

9. Αφήστε να κρυώσει καλά και περιχύστε με το αγαπημένο σας frosting τυριού ή πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!