Αρθρα Συνεργατων

«Let’s cake» by Cake Stories 16/10/2020

16 Οκτωβρίου, 2020

Η γαλατόπιτα είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά! Το άρωμά της μου φέρνει θύμησες από τα παιδικά μας χρόνια, κουζίνες που μοσχοβολούσαν γάλα και βούτυρο πραγματικά φρέσκα (ανήκω στην γενιά που τα προλάβαμε αυτά….να σέβεστε…!), κανέλες και γαρύφαλλα, θείες και γειτόνισσες να πηγαινοέρχονται φουριόζες, αρωματικά σιρόπια να βράζουν σε τεντζερέδια αλουμινένια και να γεμίζει το σπίτι και η γειτονιά μυρωδιές που σε λίγωναν! Ξέρω τι θα μου πείτε… Σε όποιο site κοιτάξεις βρίσκεις και μια γαλατόπιτα…. Eίπα λοιπόν κι εγώ να σας δώσω μια διαφορετική εκδοχή από την κλασική! Χωρίς να χάνει τίποτα από το άρωμα και την νοστιμιά της είναι πιο «σκερτσόζα», πλούσια και απολαυστική!

 

 Ελένη Βλαχοπούλου

Cake Stories

                                                                                               

 

 

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ ή ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

 

 ΥΛΙΚΑ

 6 κουταλιές βούτυρο λιωμένο (αν έχετε ή μπορείτε να φτιάξετε clarified ακόμα καλύτερα)

12-14 φύλλα κρούστας

1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

3 φλιτζάνια πλήρες γάλα

6 μεγάλα αυγά

1 γεμάτο φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Ζάχαρη άχνη και κανέλα για πασπάλισμα στο τέλος

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

2. Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί περίπου 30 – 35 εκατοστά και αφήστε στην άκρη (κρατήστε λίγο από το βούτυρο γιατί θα χρειαστεί ).

3. Τοποθετήστε 1 φύλλο στην επιφάνεια εργασίας με την μακριά πλευρά παράλληλη προς την επιφάνεια εργασίας. Τυλίξτε χαλαρά το φύλλο για να δημιουργήσετε ένα μακρύ κυλινδρικό σχήμα. Τοποθετήστε το όρθιο στο κέντρο του ταψιού και αρχίστε να το τυλίγετε, δημιουργώντας μια σπείρα. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, συνεχίζοντας τη σπείρα προς τα έξω μέχρι να καλυφθεί όλο το ταψί.

4. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, απλώστε το βούτυρο που έχει περισσέψει από το βουτύρωμα του ταψιού σε όλο το φύλλο και πασπαλίστε με 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα. Βάλτε το στο φούρνο και ψήστε μέχρι να ροδίσει, 25 έως 30 λεπτά.

5. Φτιάξτε εν τω μεταξύ την κρέμα: Ζεστάνετε το γάλα σε μια μεσαία κατσαρόλα μέχρι να αρχίσει να βράζει.

6. Αφαιρέστε από τη φωτιά. Χτυπήστε μαζί τα αυγά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ.

7. Προσθέστε σταδιακά το καυτό γάλα, λίγο κάθε φορά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.

8. Προσθέστε την βανίλια και ανακατέψτε.

9. Αφού έχετε βγάλει το ταψί με το φύλλο από τον φούρνο, ρίξτε το μίγμα γάλακτος σ’ όλη την επιφάνεια των φύλλων ώστε να βραχούν όλα.

10. Επιστρέψτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για 25 έως 30 λεπτά ακόμη.

11. Μόλις το βγάλετε, αφήστε το 5 λεπτά και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.

12. Τρώγεται καλύτερα ζεστό ή χλιαρό.

 

 

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!