Αρθρα Συνεργατων

«Let’s cake» by Cake Stories 10/07/2020

10 Ιουλίου, 2020

Η απόλαυση ενός γλυκού είναι μια απ΄αυτές τις μικρές αλλά σημαντικές χαρές και απολαύσεις της ζωής μας. Τα χρώματα, τα αρώματα, η υφή και η γεύση ενός γλυκού μπορούν να ξεσηκώσουν τις αισθήσεις μας και να μας προσφέρουν ευφορία. Πώς μπορεί λοιπόν να λείψει απ’ την ζωή μας; Άνοιξα λοιπόν κι εγώ τα παλιά μου τεφτέρια και αρχίζω να ψάχνω για δοκιμασμένες, επιτυχημένες αλλά και – όσο γίνεται – απλές και εύκολες συνταγές για να γεμίζω αυτή τη στήλη που μου παραχώρησε το Art Pass της αγαπημένης Κατερίνας Μαθιουδάκη, την οποία και θέλω να ευχαριστήσω για την φιλοξενία!

Σήμερα λοιπόν, όγδοη συνεχόμενη Παρασκευή της στήλης «Lets cake» by Cake Stories και Παρασκευή 10  Ιουλίου, σας έχω τα Βενιζελικά Λήμνου! Αυτά τα τσαχπίνικα και ζουμπουρλούδικα φοντανάκια είναι να μην αρχίσεις να τα τρως! Φτάνει που είναι τυλιγμένα σε ένα υλικό που φέρνει ευχάριστες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων: υποβρύχιο! Τοπικό γλυκάκι της Λήμνου, λένε πως πήρε το όνομα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον οποίο, κατά την επίσκεψή του στο φιλόξενο νησί, τράταραν οι ντόπιοι το φοντανάκι. Ο Βενιζέλος ενθουσιάστηκε τόσο με την γεύση του που ενδιαφέρθηκε να μάθει από τι υλικά το έφτιαχναν. Έτσι οι ντόπιοι του έδωσαν το όνομά του. Η παρασκευή τους είναι απλούστατη και στο μόνο που πρέπει να δώσετε λίγο ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή είναι το τύλιγμά τους στο υποβρύχιο.

Και μην ξεχνάτε, για περισσότερες συμβουλές, συνταγές και ό,τι αφορά το γλυκό, περιμένω τα μηνύματα και σχόλια σας στη σελίδα μου Cake Stories στο Facebook! ( https://www.facebook.com/LenaVlahopoulou )

 

Ελένη Βλαχοπούλου

Cake Stories

                                                                                               

 

ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΑ ΛΗΜΝΟΥ

 

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αμύγδαλα με το φλούδι τους

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη

1 φλιτζάνι σιρόπι αρκετά βαρύ (μπορείτε να βάλετε κι από γλυκό του κουταλιού)

½ φλιτζάνι κομματάκια γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο (προαιρετικά)

1 φλιτζάνι λικέρ amaretto, κουαντρό ή πικραμύγδαλο

κονιάκ για τα χέρια

350 γρ. βανίλια ή μαστίχα υποβρύχιο

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Αλέθουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ προσέχοντας να μη γίνουν σκόνη.

2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα, την τριμμένη σοκολάτα, τα κομματάκια γλυκό του κουταλιού εφόσον τα βάλετε και το λικέρ.

3. Αφού ανακατέψουμε λίγο, αρχίζουμε να ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να δούμε ότι έγινε μια δεμένη πάστα. (Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το σιρόπι.)

4. Βουτάμε τα χέρια μας στο κονιάκ και πλάθουμε μπαλίτσες στο μεγέθους μικρού καρυδιού.

5. Τοποθετούμε τα σοκολατάκια σε πιατέλα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες ώστε να στεγνώσουν και να σφίξουν.

6. Ζεσταίνουμε τη μισή βανίλια υποβρύχιο σε χαμηλή θερμοκρασία.

7. Μόλις δούμε ότι η βανίλια λιώνει, αποσύρουμε από τη φωτιά. (Αν το υποβρύχιο ζεσταθεί περισσότερο απ’ ότι πρέπει και αποκτήσει διάφανο χρώμα, απλώς αφήστε το λίγο να κρυώσει, ανακατέψτε με γρήγορες κινήσεις και το χρώμα του θα ξαναγίνει κατάλευκο.)

8. Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα βουτάμε ένα – ένα τα βενιζελικά στη λιωμένη βανίλια και τα ακουμπάμε προσεκτικά σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αν στο μεταξύ η βανίλια αρχίσει και πήζει, φροντίζουμε να την ξαναζεστάνουμε.

9. Όταν τα βενιζελικά κρυώσουν και στεγνώσουν, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο υποβρύχιο. Αυτή τη φορά φροντίζουμε να βυθίσουμε την οδοντογλυφίδα σε διαφορετικό σημείο, ούτως ώστε να καλυφθεί με γλάσο η τρυπούλα που έμεινε από την προηγούμενη οδοντογλυφίδα. Μόλις κρυώσουν, με όση βανίλια έχει περισσέψει και με ένα κουταλάκι φτιάχνουμε διακοσμητικούς κύκλους στην επιφάνειά τους. Τυλιγμένα σε χαρτάκια διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον ένα μήνα!

 

 Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!