Καρτ Ποσταλ

Kοντιάς: Το ελληνικό χωριό του Δον Κιχώτη βρίσκεται στη Λήμνο

7 Νοεμβρίου, 2019

Βγαλμένο από τις σελίδες παραμυθιού και με σημείο αναφοράς τους παλιούς αλλά επιβλητικούς ανεμόμυλους, ο Κοντιάς χαρακτηρίζεται δίκαια ένα από τα γραφικότερα και ομορφότερα χωριά της Λήμνου.

Γράφει και φωτογραφίζει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Εκ πρώτης όψεως, θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις και ως τον τόπο που πέρασε και άφησε τα χνάρια του ο Δον Κιχώτης! Εκεί, στην είσοδο του χωριού ο πευκόφυτος λόφος φανερώνει μια σειρά από πετρόχτιστους ανεμόμυλους που παλιότερα χρησίμευαν για το άλεσμα και τη σωστή καλλιέργεια του σιταριού. Ωστόσο, αν και συνεχίζουν να δεσπόζουν αγέρωχα, έχουν μετατραπεί πλέον σε τουριστικά καταλύματα, αποτελώντας μια πραγματική πρόκληση για τους σύγχρονους παραθεριστές που επιθυμούν κάτι ασυνήθιστο για τη διαμονή τους.

Ο Κοντιάς έχει πληθυσμό κοντά στους 550 κατοίκους, ενώ το όνομά του προήλθε από τον Βυζαντινό γαιοκτήμονα της περιοχής Κοντέα. Το καλοκαίρι το χωριό φοράει τα γιορτινά του και σαν καλός οικοδεσπότης υποδέχεται ντόπιους ξενιτεμένους από την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίοι έχουν ρίζες από πάππου προς πάππον και άρρηκτα δεμένες σχέσεις με το νησί. Παρόλα αυτά, η φθινοπωρινή αύρα είναι αυτή που δίνει ξεχωριστές εικόνες στο νου, αν αποφασίσεις να επισκεφθείς τον Κοντιά μετά τον αποχαιρετισμό του καλοκαιριού. Το τοπίο,  το οποίο συνδέεται με το χρώμα και τη διάθεση που “ντύνουμε” τις φθινοπωρινές μας αποδράσεις, έχει σήμα κατατεθέν του τα πέτρινα σπίτια με τα κόκκινα κεραμίδια σε κάθε καλντερίμι του, ενώ ενδείκνυται για χαλαρές βόλτες δίπλα στη φύση, αληθινά ζωογόνες, μακριά από τα πολύβουα κέντρα των αστικών πόλεων με τους εξαντλητικούς ρυθμούς ζωής.

Εκτός της απαράμιλλης φυσικής του ομορφιάς που βλέπεις ξεκάθαρα στις φωτογραφίες, το χωριό είναι και άξιο πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το πέτρινο κτίριο που στεγάζει την Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης φιλοξενεί μια μόνιμη συλλογή σημαντικών ονομάτων της τέχνης των Βαλκανίων, αλλά και περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών από τη Λήμνο, την υπόλοιπη Ελλάδα ή το εξωτερικό. Και όλα αυτά χάρη στην αρωγή των μελών του πολιτιστικού συλλόγου Κοντιατινών Λήμνου, που φρόντισαν να αναδείξουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και να ικανοποιήσουν τη δίψα των κατοίκων τους για τις καλές τέχνες.

Αυτός είναι ο Κοντιάς μέσα σε λίγες γραμμές. Και που ξέρεις… Αν έχεις λίγη φαντασία αναμεμειγμένη με τύχη, μπορεί να βρεις κάποιο ξίφος πεσμένο στο έδαφος ή κάποιο άλογο σαν τον Ροσινάντε, που θα περιμένει να ξεκινήσει το ταξίδι του πλάι στον ονειροπόλο αγρότη που πίστεψε πως ήταν ιππότης…!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!