Ταξιδια

Τρίκαλα: Μια ξέγνοιαστη βόλτα στις όχθες του ποταμού Ληθαίου

9 Νοεμβρίου, 2019

Άδραξα την ευκαιρία να περάσω ένα χαλαρό απόγευμα στις όχθες του Ληθαίου. Παρόλα αυτά, η ιστορία της πόλης είναι πλούσια και οι αφορμές να την γνωρίσεις ακόμη περισσότερες.

Γράφει και φωτογραφίζει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Έχoυν παράδοση τα Τρίκαλα να συνδυάζουν το όνομά τους με τα σπουδαιότερα ονόματα του λαϊκού μας τραγουδιού. Eίναι η γενέτειρα του Βασίλη Τσιτσάνη, του Απόστολου Καλδάρα, του Κώστα Βίρβου, του Δημήτρη Μητροπάνου, του Γιώργου Μαργαρίτη. Εκεί γεννήθηκαν και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Χρήστος Τεγόπουλος, η Σοφία Σακοράφα, ο Περικλής Ιακωβάκης, ο Κώστας Παπανικολάου.

Η πόλη είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία Τρίκκα ή Τρίκκη και χρονολογείται από την 3η χιλιετία π.Χ ενώ ο Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού το ακατέργαστο διαμάντι της. Μάλιστα, η κεντρική γέφυρα του ποταμού κατασκευάστηκε από Γάλλους μηχανικούς το 1886 και ενώνει τον πεζόδρομο της Ασκληπιού με την κεντρική πλατεία. Η μακραίωνη ιστορία του τόπου μιλά για αναταραχές με εισβολές από Γότθους, Ούννους και Οθωμανούς αλλά και τεράστιες καταστροφές, με πιο πρόσφατη την πλημμύρα του 1907, λόγω των πρωτοφανών καταιγίδων που ξέσπασαν τότε στο διάστημα μιας μέρας (4 Ιουνίου) και της υπερχείλισης του ποταμού.

Όμως η πόλη της Δυτικής Θεσσαλίας έτσι όπως την γνωρίζουμε σήμερα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ο,ποιαδήποτε άλλη οικονομικά αναπτυσσόμενη πόλη της ελληνικής περιφέρειας. Τα Τρίκαλα μπορούν να σου προσφέρουν πλήθος εναλλαγών και δραστηριοτήτων για την κάλυψη του ελεύθερου χρόνου σου. Όσο αφορά το πολιτιστικό κομμάτι που ζει και αναπνέει εκεί, το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο Βασίλη Τσιτσάνη, το Λαογραφικό, το Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο αλλά και το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα είναι μια ασφαλής και ενδιαφέρουσα επιλογή για τους λάτρεις του είδους.

Στην άκρη της πόλης το Κουρσούμ Τζαμί, ισλαμικό τέμενος, λειτουργεί πλέον ως χώρος εκδηλώσεων και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο της Unesco. Τα πανέμορφα αρχοντικά στο Βαρούσι και τα παλιά Μανάβικα, την παλιά πόλη που θα οδηγήσει τα βήματά σου σε άλλες εποχές με τη διατηρητέα γειτονιά της, θα καταγράψει στη μνήμη σου ξεχωριστές αναμνήσεις. Την ωραιότερη θέα θα την απολαύσεις από το μεσαιωνικό Φρούριο πίνοντας τον καφέ σου σε ένα από τα τρία διαζώματά του ενώ το ρολόι, χαρακτηριστικό κομψοτέχνημα στην κορυφή του πύργου, αξίζει να το παρατηρήσεις  από κοντά ανεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλιά που χτίστηκαν από την μία πλευρά του φρουρίου.

Περιδιαβαίνοντας στα Τρίκαλα, συνειδητοποίησα πως είναι γεμάτα από όμορφες γωνιές που μπορούν να ικανοποιήσουν και τις πιο απαιτητικές  επιθυμίες …αρκεί να έχεις την όρεξη και την περιέργεια να τις ανακαλύψεις!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!