Τεχνες και Προσωπα

Το Art Pass θυμάται: «Βασιλική» στο Νέο Ελληνικό Θέατρο του Γιώργου Αρμένη

11 Απριλίου, 2020

Παραστάσεις που έγραψαν στη μνήμη μου, σαν να μην έπεσε ποτέ η αυλαία τους για μένα….

 

Την γυναίκα που ερωτεύθηκε παράφορα και άφησε τον Φάνη να ορίσει καταλυτικά τη ζωή της.

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Μια ζωή που είχε στιγματιστεί από μια μάνα με Αλτσχάιμερ, έναν πατέρα που κυριάρχησε με την απουσία του, έναν βολεμένο αδερφό και μια επαγγελματική αποκατάσταση στείρα, που μετριέται στις γωνίες ενός γραφείου δημοσίου υπαλλήλου… Και έτσι γεννιέται η «Βασιλική»! Το κείμενο είναι πολύ πρόσφατο και πρόκειται για μια νουβέλα διά χειρός Βάσως Νικολοπούλου, η οποία ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο καλύτερου διηγήματος το 2011.

Η Αθηνά Μαξίμου επέστρεψε στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο» του Γιώργου Αρμένη από τη Τρίτη 4 Μαρτίου. Εκεί πλάθει μια «Βασιλική» που μοιάζει με το τρίπτυχο «πυρ, γυνή και θάλασσα», που όμως μετουσιώνεται σε ένα πρόσωπο… Όλα ζουν και αναπνέουν μέσα από την πολυδιάστατη προσωπικότητα της ηρωίδας της! Από τη μία μοιάζει με ηφαίστειο που εκρήγνυται και από την άλλη γίνεται ποτάμι που παρασέρνει στιγμές από οργή και πάθη μαζί με μια ζωή που στις φλέβες της κυλούσε η απόλυτη εξάρτηση του έρωτα. Αυτή η εξάρτηση ήταν το «αίμα» της και ήταν τόσο κόκκινο σαν τη φωτιά της. Θαύμασα την Αθηνά Μαξίμου. Το σώμα της μιλούσε, σπάραζε, έβγαζε φωτιά ακόμα και μέσα από την πλήρη ακινησία του! Μέσα από το σώμα, ξέσπασε και η ψυχή της ηρωίδας και η σπουδαία ηθοποιός έδωσε απροκάλυπτα φως σε όλα τα σπασμένα κομμάτια της «Βασιλικής», οδηγώντας μας σε ένα τραγικό φινάλε.

Η σκηνοθετική ανάγνωση της Λίνας Ζαρκαδούλα φανέρωσε τις ζοφερές πλευρές της «Βασιλικής», ενώ ανέδειξε το αδιέξοδο της ύπαρξης της και την «αρρωστημένη» προσήλωση στο αντικείμενο του πόθου της. Παράλληλα, κατάφερε να καθοδηγήσει την Μαξίμου ώστε να ακροβατήσει υποδειγματικά σε τεντωμένο σχοινί, γέρνοντας μια στην λατρεία και την αφοσίωση άνευ όρων και μια στον θυμό και την τρέλα, ώστε τελικά να μεταδώσει το καλύτερο αντίκτυπο που θα μπορούσε να δοθεί στους θεατές: γνήσια συγκίνηση. Το στοιχείο του νερού παίζει τον δικό του σημαντικό ρόλο στη παράσταση, όπως και η ζηλευτή (και ιδιαίτερα ευρηματική θα έλεγα!) σκηνογραφία της Άσης Δημητρολοπούλου

 

Ερμηνεύει η Αθηνά Μαξίμου

 

Συντελεστές

Συγγραφέας: Βάσω Νικολοπούλου

Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου

Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης

Βοηθός σκηνοθέτη: Τώνια Ζαφειρίδου

Βοηθός σκηνογράφου: Τζίνα Ηλιοπούλου

Φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής

Artwork: Μαρία Παναγιωτονάκου

Eπικοινωνία: Αναστασία Καμβύση

Οργάνωση Παραγωγής: Γεωργία Παναγιωτοπούλου

Παραγωγή: αρtivities

Η  κριτική της Κατερίνας Μαθιουδάκη για την παράσταση «Βασιλική» αναρτήθηκε πρώτη φορά στην στήλη «Πάμε Θέατρο» του tralala.gr στις 18 Μαρτίου 2014.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!