Τεχνες και Προσωπα

«Της ομορφιάς το άγριο φιλί»: Όταν ο Θοδωρής Νικολάου γίνεται η φωνή του Παρασκευά Καρασούλου

14 Οκτωβρίου, 2020

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ζωντανά πριν δέκα περίπου μήνες στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Αθήνα, σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε με τον ίδιο τίτλο για να προαναγγείλει τον νέο κύκλο τραγουδιών του Παρασκευά Καρασούλου, έξι χρόνια μετά τη συνεργασία του με την Δήμητρα Γαλάνη στο «Αλλιώς».

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Οι στίχοι του Παρασκευά Καρασούλου «ντύθηκαν» στην πλειοψηφία τους με τις λυρικές συνθέσεις του Γκωτιέ Βελισσάρη και έφτασε η ώρα να αποτυπωθούν δισκογραφικά από την αισθαντική φωνή του Θοδωρή Νικολάου. «Της ομορφιάς το άγριο φιλί» αποτελεί τον προάγγελο της ομώνυμης δισκογραφικής δουλειάς που θα κυκλοφορήσει τον πρώτο μήνα της επόμενης χρονιάς και χαρακτηρίζεται έντονα από την ενορχηστρωτική άποψη του Γιώργου Ανδρέου σε όλα τα κομμάτια του δίσκου ενώ συμπεριλαμβάνονται και οι συμμετοχές σπουδαίων ονομάτων, όπως της Ελένης Καραΐνδρου και του Νίκου Κυπουργού στις μελοποιήσεις των στίχων.

Η οπτικοποίηση του τραγουδιού από τον Γιάννη Μαργετουσάκη μας συστήνει από την αρχή με τρόπο λιτό και ουσιαστικό τον Θοδωρή Νικολάου και μας απλώνει το χέρι για να αφεθούμε στην μαγεία της ελληνικής μουσικής που προσφέρουν απλόχερα τέτοιες συνεργασίες, κόντρα στην προχειρότητα και τους περιττούς εντυπωσιασμούς που κατακλύζουν το ελληνικό τραγούδι. Ο ίδιος ο στιχουργός αναφέρει σε ανάρτησή του στο fb με αφορμή την παρουσίαση του εν λόγω τραγουδιού: “Άξονας των τραγουδιών αυτών είναι η αναζήτηση της Ομορφιάς σε μια εποχή που κυριαρχεί η αγνόηση της … Εχθρός της Ομορφιάς πρέπει να θυμόμαστε πως δεν είναι η ασχήμια αλλά ο φασισμός, στο βαθύτερο περιεχόμενο του. Η άρνηση δηλαδή της ελευθερίας, του στοχασμού, της πολυπλοκότητας της ζωής, που είναι και η πεμπτουσία της. Αν ο ορίζοντας της μέρας σου είναι κλειστός και σκοτεινός, πώς μπορεί να ομορφύνει ο Χρόνος της; Θοδωρή, Γκωτιέ, Γιώργο – σας ευχαριστώ. Καλή Ακρόαση”.

 

«Της ομορφιάς το άγριο φιλί»

Για να φιλώ τον ώμο σου

δεν φτάνει

ούτε η μέρα ούτε η νύχτα

δεν αρκεί

Το χέρι μου το χέρι σου όλο χάνει

κι ένα σου χάδι

μας ενώνει απ’ την αρχή

Για να φιλώ τα χείλη σου

δεν φτάνει

ούτε η λαχτάρα ούτε η ανάσα μου

αρκεί

Το βλέμμα σου το βλέμμα μου όλο χάνει

κι είναι ζωή αυτό που δείχνει η αστραπή

Πώς να προλάβει το κορμί

να κλέψει απ΄το Χρόνο

της ομορφιάς τ´άγριο φιλί

Η αγάπη ξέρει μόνο

Για να φιλώ το σώμα σου

δεν φτάνει

ό,τι κι αν λέω, όσο κι αν θέλω

δεν αρκεί

Η ανάγκη μου για σένα είναι που κάνει

το φως μου απ’ το σκοτάδι να φανεί

Πώς να προλάβει το κορμί

να κλέψει απ΄το Χρόνο

της ομορφιάς τ΄άγριο φιλί

Η αγάπη ξέρει μόνο

 

 Και επειδή “…η αγάπη ξέρει μόνο…” ακούστε «Της ομορφιάς το άγριο φιλί» εδώ:

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!