Τεχνες και Προσωπα

Τα 7 ονόματα – σταθμοί στη ζωή και στην καριέρα της Nένας Μεντή

27 Μαρτίου, 2020

Βρήκαμε και σας παραθέτουμε 7 από τα πιο σημαντικά ονόματα – σταθμούς στη ζωή και στη καριέρα της Νένας Μεντή… Απολαύστε τους!

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Σπήλιος Μεντής: Η Νένα Μεντή μεγάλωσε σε καλλιτεχνική οικογένεια. Στο Λαύριο τριγυρνούν οι αναμνήσεις της ως παιδί μέχρι την τρυφερή ηλικία των δεκατεσσάρων και εκεί πήρε την απόφαση πως θέλει να γίνει ηθοποιός μια μέρα, στην ηλικία των έντεκα. Τα ερεθίσματα πολλά – λόγω του οικογενειακού περιβάλλοντος – και αμιγώς καλλιτεχνικά: O συνθέτης Σπήλιος Μεντής ήταν πατέρας της και ο ηθοποιός Κώστας Μεντής θείος της. Η μητέρα της τραγουδούσε και είχε έφεση αλλά δεν ακολούθησε τον δρόμο του τραγουδιού, ενώ το ευρύτερο οικογενειακό της  περιβάλλον απαρτιζόταν από μουσικούς και ηθοποιούς. Αγαπημένη τους ασχολία να ακούν το θέατρο στο ραδιόφωνο και να κατεβαίνουν  στην Αθήνα (παρόλο το χαμηλό τους εισόδημα) για να δουν παράσταση μια φορά τον μήνα.

Δημήτρης Ψαθάς: Η παρθενική της εμφάνιση έγινε με το έργο «Νευρικός κύριος» του Ψαθά, μια ερασιτεχνική παράσταση στην οποία είχε ζητηθεί από τον πατέρα της, Σπήλιο Μεντή να την σκηνοθετήσει. Εκείνος, όχι μόνο δέχτηκε, αλλά πήρε και το κοριτσάκι του να παίξει, εν έτει 1954. Στο τέλος της παράστασης η Νένα Μεντή δήλωσε στον πατέρα της: «Eγώ θα γίνω ηθοποιός». Και ο πατέρας της, ανοιχτόμυαλος και με μεγάλη αγάπη για τις τέχνες, απάντησε: «Tέλειωσε πρώτα το σχολείο κι αν θέλεις ακόμα να γίνεις ηθοποιός, να γίνεις».

Κατίνα Παξινού: Η δασκάλα της Νένας στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την πρώτη μέρα που μπήκε η Κατίνα Παξινού στην αίθουσα, έβαλε τους πρωτοετείς μαθητές της στη σειρά και τους ρώτησε, έναν-έναν, για ποιο λόγο επέλεξαν την υποκριτική. Όταν ήρθε η σειρά της εξαιρετικής ηθοποιού, εκείνη της απάντησε χωρίς ίχνος ντροπής …με ερώτηση! «Εσείς μπορείτε να μας πείτε γιατί γίνατε ηθοποιός;» Η Μεντή έχει αναφέρει πως ευχαρίστως η Παξινού θα την χαστούκιζε υπό άλλες συνθήκες και παρόλα αυτά, η νεαρή τότε Νένα την αποστόμωσε ξανά με την εξής φράση: «Ούτε εγώ μπορώ να σας πω»! 

Στέλιος Βόκοβιτς: Ένας σπουδαίος άνθρωπος και ένας σπουδαίος δάσκαλος, δια στόματος Νένας Μεντή. Στα χρόνια της σχολής, έχει αναφέρει πως της έδινε μεγάλη αυτοπεποίθηση η συναναστροφή της μαζί του και ο ίδιος την ενθάρρυνε να μην μένει βήματα πίσω αλλά να τολμά και να δίνεται «ψυχή τε και σώματι» σε αυτό που αγαπά.

Κώστας Στυλιάρης: Εξαιτίας του πρώτου της συζύγου, η Νένα Μεντή είχε παρακολουθήσει τους «Βρυκόλακες» στο θέατρο 67 φορές! Εκεί έπαιζε ο Αλέξης Μινωτής, η Κατίνα Παξινού αλλά και ο Κώστας Στυλιάρης. Ακόμα και όταν τον έχασε πρώιμα σε ηλικία τριαντατεσσάρων ετών, ούτε κατάθλιψη έπαθε ούτε κόλλησε στο πένθος για τεράστιο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με άλλους. Σε συνέντευξή της είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για την κατάθλιψη: «Μόλις την δω να πλησιάζει, παίρνω την τσάντα μου και φεύγω και την αφήνω μόνη της.»

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου: H «Ευτυχία» ήρθε στη ζωή για να της χτυπήσει ένα καμπανάκι μέσα της. Σαν ηθοποιός συγκινείται περισσότερο με πράγματα που αφορούν τον τόπο, την παράδοση και τη γλώσσα που μιλά και αυτό το συνειδητοποίησε, υποδυόμενη τη ζωή της θρυλικής στιχουργού. Σε αυτά τα έργα επιθυμεί να βρίσκεται, εκεί θεωρεί ότι κρατά το κλειδί της συγκίνησης που την οδηγεί στην αλληλεπίδραση με το κοινό και σε αυτή την, ανεκτίμητης αξίας, σχέση που κατάφερε να χτίσει μαζί τους.

Πέτρος Ζούλιας: Το 2006 o γνωστός σκηνοθέτης πήγε και της πρότεινε να υποδυθεί στο σανίδι την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. «Ποιος τρελός θα έρθει να δει μία παράσταση για μία που σχεδόν δεν την ξέρει κανείς;» είχε πει η Νένα Μεντή. Τη φετινή θεατρική σεζόν ένωσαν ξανά τις δυνάμεις τους για ακόμα μία συγκλονιστική γυναικεία προσωπικότητα. Τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Η παράσταση «Μαρίκα» με πρωταγωνίστρια τη Νένα Μεντή σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Χώρα στις 13 Δεκεμβρίου 2019 και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!