Τεχνες και Προσωπα

«Πάμε για ύπνο Κατερίνα»: Το ελληνικό τραγούδι αποχαιρετά τον Γιάννη Πουλόπουλο

24 Αυγούστου, 2020

Σίγησε η φωνή του ελληνικού κινηματογράφου το βράδυ της Κυριακής, στις 23 Αυγούστου 2020 σε γνωστό νοσοκομείο των Αθηνών.

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Ο αγαπημένος Έλληνας ερμηνευτής έχασε τη μάχη με τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, έπειτα από χρόνια πνευμονολογικά και καρδιολογικά προβλήματα. Η καρδιά του, ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τα χρόνια προβλήματα υγείας, τον πρόδωσε. Τα τελευταία χρόνια δε, ταλαιπωρήθηκε από τροχαίο ατύχημα αλλά και από το γλαύκωμα που είχε παρουσιάσει στα μάτια του.

Ο Γιάννης Πουλόπουλος γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1941. Οι γονείς του, μεσσηνιακής καταγωγής, κατοικούσαν στην περιοχή του Μεταξουργείου και ύστερα μετακόμισαν στο Περιστέρι, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Σε ηλικία 5 ετών μένει ορφανός από μητέρα και μεγαλώνει με τον πατέρα του Γιώργο και τον μικρό αδερφό του Βασίλη.

Πιτσιρικάς, δούλευε ως ελαιοχρωματιστής και οικοδόμος για το μεροκάματο αλλά επειδή πίστευε παράλληλα και στις φωνητικές του ικανότητες, ξημεροβραδιαζόταν στην Columbia κάνοντας προσπάθεια να συμμετάσχει σε ακροάσεις, χωρίς όμως κάποιο θεμιτό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, δεν έχανε την πίστη του. Την ίδια βέβαια περίοδο  έπαιζε ποδόσφαιρο στον Άγιο Ιερόθεο και στον Ατρόμητο ενώ φοιτούσε σε νυχτερινή σχολή, διεκδικώντας το χαρτί του ηλεκτρολόγου. Όταν επιτέλους δέχθηκαν να τον ακούσουν, την επιτροπή ακροάσεων αποτελούσαν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Παπαϊωάννου. Μόλις τελείωσε την ακρόαση, τον πλησίασε ο Μίκης Θεοδωράκης λέγοντας: «Αυτόν εγώ θα τον κάνω τραγουδιστή» και έσπευσε να του δώσει τρία τραγούδια («Στρώσε το στρώμα σου για δυο», «Δόξα τω Θεώ» και «Το ψωμί είναι στο τραπέζι») στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Η γειτονιά των αγγέλων», που εκείνη τη χρονιά (1963) ανέβηκε στο Θέατρο Ρεξ από τον θίασο Τζένης Καρέζη – Νίκου Κούρκουλου.

Ο περίφημος «Δρόμος», δουλειά που στιγμάτισε με την υπέροχη φωνή του, αποτελεί τον εμπορικότερο δίσκο όλων των εποχών αφού ξεπέρασε το 1.500.000 αντίτυπα, αν και δημοσιεύματα λένε ότι ο αριθμός είναι διπλάσιος. Σε αυτή τη δισκογραφική δουλειά ο Γιάννης Πουλόπουλος ερμήνευσε τα δέκα από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου και λέγεται πως χάρη στον ερμηνευτή, το μουσικό αποτέλεσμα ήταν εξ’ ολοκλήρου έτοιμο μέσα σε 10 ώρες.

Άφησε εποχή τραγουδώντας στις μπουάτ της Πλάκας αλλά αποτραβήχτηκε από τα φώτα της δημοσιότητας πολύ νωρίς, όταν είδε πως τα «θέλω» του δεν ταίριαζαν με την στροφή πορείας του ελληνικού τραγουδιού και την θέση του μέσα στη νύχτα. Στο παρελθόν είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δισκογραφικές εταιρείες δεν υπάρχουν, μαγαζιά δουλεύουν δύο φορές την εβδομάδα. Πώς, λοιπόν, να αναδειχθούν οι νέοι καλλιτέχνες; Κατέστρεψαν το τραγούδι, όπως κατέστρεψαν και την Ελλάδα! Είναι δυνατόν να περνούν οι Έλληνες όλα αυτά τα δεινά; Τους έχουν εξοντώσει και δεν ντρέπομαι να το πω και το θέμα δεν είναι οι μεγάλοι, είναι τα νέα παιδιά που δεν τους δίνεται το δικαίωμα να κάνουν πολλά πράγματα για να καταξιωθούν επαγγελματικά!» Το 1999 αφήνει οριστικά το τραγούδι, για να ζήσει μια ήσυχη οικογενειακή ζωή δίπλα στη σύζυγό του Μπέτυ και την κόρη του Άντα.

Καλό κατευόδιο στον Γιάννη Πουλόπουλο και καλό του ταξίδι… Το ελληνικό τραγούδι έχασε έναν άξιο ερμηνευτή του.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!