Τεχνες και Προσωπα

Οι φετινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χαϊδαρίου έχουν “πνοή” Εθνικού Θεάτρου, Λυρικής Σκηνής και Μεγάρου Μουσικής

28 Ιουνίου, 2020

Το φετινό καλοκαίρι ο Δήμος Χαϊδαρίου πρωτοπορεί και προσφέρει στους δημότες του νότες ψυχαγωγίας με πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλών προδιαγραφών, έχοντας ανεβασμένο τον πήχη στο θέμα τι σημαίνει τέχνη, ποιότητα, πολιτισμός και ψυχαγωγία στην ύψιστη μορφή της.

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μέσω του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού, εμπλουτίζονται οι περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χαϊδαρίου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Για πρώτη φορά, σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές αρχές των τελευταίων χρόνων, η φετινή πολιτιστική ατζέντα του Δήμου Χαϊδαρίου κάνει μια αξιοζήλευτη προσπάθεια να παρουσιάσει ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή σπουδαίων ονομάτων από το χώρο της υποκριτικής και του τραγουδιού, όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Σταύρος Σιόλας, ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Εστουδιαντίνα, οι Νίκος και Γιώργος Στρατάκης, η Ευτυχία Μητρίτσα, η Ασπασία Στρατηγού, ο Γιώργος Κιμούλης, η Φωτεινή Μπαξεβάνη, o Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Γιώργος Χρανιώτης και άλλοι. Η πλειοψηφία των πολιτιστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί  στον αύλειο χώρο της Μονής Δαφνίου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO αναδεικνύοντας τις ομορφιές του τόπου, ενώ δεν θα λείψουν και οι εκδηλώσεις και για τους μικρούς μας φίλους. Η αρχή σημειώνεται απόψε στις 21.00 με την εμφάνιση του πολυαγαπημένου Καραγκιόζη από το θρυλικό Θέατρο Σκιών στην πλατεία Σκαμπά, δίνοντας την σκυτάλη στις 7,8,9 και 10 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νέων Καραγκιοζοπαιχτών στην πλατεία Δημαρχείου.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χαϊδαρίου θα συνεχιστούν και τον μήνα Σεπτέμβριο, με ένα εξίσου πλούσιο πρόγραμμα που πρόκειται ανακοινωθεί λίγο πριν την έλευση του φθινοπώρου.

Παρακάτω αναλυτικά οι εκδηλώσεις τoυ Δήμου Χαϊδαρίου από τις 28 Iουνίου εώς τις 6 Αυγούστου:

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

 • 28 Ιουνίου

21:00 Θέατρο Σκιών Πλατεία Σκαμπά

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

 • 1 Ιουλίου

20:30 Προβολή της ταινίας ΝΗΣΟΣ 1 Πλατεία Δημαρχείου

Ελληνική κωμική ταινία, σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα και σε σενάριο Κωστή Παπαδόπουλου και Έλενας Σολωμού. Με τους Κώστα Βουτσά, Ελένη Καστάνη, Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Μιχάλη Μαρίνο, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου και Ζέτα Δούκα.

 • 5 Ιουλίου

21:00 Θέατρο Σκιών Πλατεία Ηρώων

 • 6 Ιουλίου

21:00 Σταμάτης Κραουνάκης & Σπείρα Σπείρα Προφήτης Ηλίας

 • 7,8,9,10 Ιουλίου

21:00 Φεστιβάλ νέων καραγκιοζοπαιχτών Πλατεία Δημαρχείου

 • 19 Ιουλίου

21:00 Θέατρο Σκιών Πλατεία Ειρήνης (Δαφνί)

 • 20 Ιουλίου

«Το παγκάκι» του Alexander Gelman με Γιώργο Κιμούλη και Φωτεινή Μπαξεβάνη

 • 22 Ιουλίου

21:00 Η Σπείρα του Έρωτα Μονή Δαφνίου

Μια μελοποιημένη θεατρική παράσταση με τους Ανδρομάχη Δαυλού και Άρη Γραικούση

(πιάνο). Θα ακουστούν αποσπάσματα ποιημάτων των: Σαπφούς – Κασσιανής – Πάμπλο Νερούντα – Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα – Κωστή Παλαμά – Κωνσταντίνου Καβάφη.

Θα παιχτούν ζωντανά επί σκηνής και συνθέσεις των Ερίκ Σατί – Ντομένικο Σκαρλάτι – Λούντβιχ βαν Μπετόβεν – Σεργκέι Σεργκέγεβιτς Προκόφιεφ – Ντμίτρι Σοστακόβιτς) – Κλωντ Ντεμπισί – Γιάννη Κωνσταντινίδη

 • 25 Ιουλίου

Το Αμάρτημα της Μητρός μου Μονή Δαφνίου

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Υπουργείο Πολιτισμού

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

(Στα αγγλικά). Επιμέλεια και σκηνοθεσία: Δανάη Ρούσου, συνεργάτιδα στην δραματουργία: Ειρήνη Βουρλάκου

 • 26 Ιουλίου

Περιηγητές 18ος -19ος αιώνας Μονή Δαφνίου

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Υπουργείο Πολιτισμού

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Επιλεγμένες αφηγήσεις ξένων ταξιδιωτών και περιηγητών στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, στην προεπαναστατική Ελλάδα αλλά και στο νεότευκτο ελληνικό κράτος. Συρραφή κειμένων σημαντικών προσωπικοτήτων που επισκέφτηκαν την Ελλάδα εκείνη την περίοδο.

29 Ιουλίου

Εστουδιαντίνα Μονή Δαφνίου

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Υπουργείο Πολιτισμού

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη

Α’ πρόγραμμα: Ταξίδι στον χρόνο με τις μουσικές της Σμύρνης και του Πειραιά

Στο Α’ πρόγραμμα τραγουδούν οι: Μπάμπης Τσέρτος, Σοφία Μέρμηγκα, Βασίλης Προδρόμου, Σοφία Παπάζογλου.

Β’ πρόγραμμα: Mare Nostrum, the voyage – Το ταξίδι στη δική μας θάλασσα & Έρωτας στην ξενιτιά

Στο Β’ πρόγραμμα τραγουδούν οι: Θοδωρής Βουτσικάκης, Ασπασία Στρατηγού, Απόστολος Μόσιος, Ευτυχία Μητρίτσα.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 •  1 Αυγούστου

Χρόνος Ερωτικός Μονή Δαφνίου

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Υπουργείο Πολιτισμού

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Ο Σταύρος Σιόλας (φωνή), Λουκάς Θάνος (πιάνο, οι Κρητικοί  Νίκος & Γιώργος Στρατάκης, πλαισιωμένοι από 5μελές μουσικό σχήμα, θα παρουσιάσουν το έργο “Κόρη Αδάμαστη” σε μουσική Λουκά Θάνου και ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου.

 

 • 3 Αυγούστου

Ημερολόγιο ενός Περαστικού Μονή Δαφνίου

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Υπουργείο Πολιτισμού

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Η σκηνική καντάτα του Περικλή Κούκου  σε κείμενα του Χριστόφορου Χριστοφή, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1996, θα παρουσιαστεί σε νέα σκηνική απόδοση από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών Τάκης Τζουνάκος (πιάνο ) , Όλγα Πάσχου (φωνή), Γιώργος Χρανιώτης (αφηγητής) , Ειρήνη Καραγιάννη (φωνή)

 

 • 6 Αυγούστου

Αθηναίων Πολιτείες Μονή Δαφνίου

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Υπουργείο Πολιτισμού

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Πεζά δεκάλεπτα κείμενα σε ένα ενιαίο έργο, από τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Πλούταρχο, τον Διογένη Λαέρτιο κ.α. Μιλάνε για το πως οδηγηθήκαμε στην Δημοκρατία στην Αθήνα, για το πολίτευμα, για τους νόμους του Σόλωνα, τη Σεισάχθεια, για το Κυλώνειο Άγος, για τους Τυραννοκτόνους Αρμόδιο και Αριστογείτονα κ.α.

Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου

Σύνδεση, Μουσική: Νίκος Κυπουργός

 

Καλό καλοκαίρι!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!