Γευσιγνωσια

«Μένουμε σπίτι»: Η pastry chef Ελένη Βλαχοπούλου μας δίνει τη συνταγή για ταρτάκια λεμονιού χαμηλών υδατανθράκων

21 Μαρτίου, 2020

Με αφορμή την καμπάνια κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού «Μένουμε σπίτι», η Κατερίνα Μαθιουδάκη και το Art Pass ζήτησαν από την Ελένη Βλαχοπούλου της σελίδας «Cake Stories» στο Facebook που φημίζεται για τις υγιεινές της απολαύσεις, μια γλυκιά συνταγή, πλούσια σε γεύση αλλά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λίγες θερμίδες…

Και μην ξεχνάτε: μένουμε σπίτι, μαγειρεύουμε, δημιουργούμε και μένουμε ασφαλείς!

 

Ταρτάκια λεμονιού ΧΑΜΗΛΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Για τη βάση:

96 γραμμάρια αλεύρι αμυγδάλου

40 γραμμάρια αλεύρι καρύδας

1/2 κουταλάκι του γλυκού κόμμι ξανθάνης

1/4 κουταλάκι αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού

100 γραμμάρια κρύο βούτυρο

55 γραμμάρια τυρί κρέμα

1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο

2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι μήλου

ΟΔΗΓΙΕΣ

Για την βάση:

Ανακατέψτε το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρι καρύδας, το κόμμι ξανθάνης, το αλάτι και το ξύσμα σε ένα μούλτι. Προσθέστε το βούτυρο και το τυρί κρέμα και χτυπήστε για λίγα δευτερόλεπτα έως ότου γίνει ψιχουλιαστό. Προσθέστε το αυγό και το ξύδι και συνεχίστε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα μέχρι ίσα να αναμιχθούν τα υλικά. Προσέξτε μην την παραχτυπήσετε. (το μείγμα θα πρέπει να είναι σχεδόν ψιχουλιαστό.) Κλείστε καλά τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα (μπορείτε να την αφήσετε έως και 3 ημέρες). Κόψτε μικρές μπάλες ζύμης και πατήστε τες με το χέρι σε αντικολλητικά φορμάκια για μάφιν. Ψήστε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. (εμένα μου πήρε γύρω στα 20’ αλλά εξαρτάται από τον κάθε φούρνο).

Για την κρέμα λεμονιού:

25 γρ κορν φλαουρ

115 γραμμάρια στέβια κρυσταλλική

50 γραμμάρια χυμό λεμονιού

140 γραμμάρια νερό

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

2 κρόκοι αυγού

30 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο προαιρετικά (σε θερμοκρασία δωματίου)

ΟΔΗΓΙΕΣ

Για την κρέμα λεμονιού:

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τους κρόκους με λίγο από το νερό και χτυπήστε τους ελαφρά. Προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βάλτε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μίγμα να αρχίσει να πήζει. Τραβήξτε από τη φωτιά και συνεχίστε για λίγο ακόμα το ανακάτεμα μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη κρέμα. Αφήστε πρώτα να κρυώσει καλά πριν γεμίσετε τα ταρτάκια. Αν θέλετε φτιάξτε μια μαρέγκα με λίγη στέβια και στολίστε με κορνέ τα ταρτάκια… Σ’ αυτή τη φάση ή τα βάζετε για 5 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο μέτριο προς δυνατό ή καψαλίζετε την μαρέγκα με φλόγιστρο.

Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ελένη Βλαχοπούλου 21 Μαρτίου, 2020 at 5:34 πμ

    Ευχαριστώ για την πρόσκληση και φιλοξενία στην υπέροχη σελίδα σας που μας κρατάει ευχάριστη συντροφιά αφου ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!

  • Leave a Reply

    error: Content is protected !!