Αρθρα Συνεργατων

«Μένουμε σπίτι»: Η pastry chef Ελένη Βλαχοπούλου μας δίνει τη συνταγή για ρολό τιραμισού χαμηλών υδατανθράκων

25 Μαρτίου, 2020

Με αφορμή την καμπάνια κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού «Μένουμε σπίτι», η Κατερίνα Μαθιουδάκη και το Art Pass ζήτησαν από την Ελένη Βλαχοπούλου της σελίδας «Cake Stories» στο Facebook που φημίζεται για τις υγιεινές της απολαύσεις, ακόμα μία γλυκιά συνταγή λόγω ημέρας …και ιδού! Ένα ρολό τιραμισού χαμηλών υδατανθράκων, πλούσιο σε γεύση αλλά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λίγες θερμίδες!

Και μην ξεχνάτε: μένουμε σπίτι, μαγειρεύουμε υγιεινά, δημιουργούμε και μένουμε ασφαλείς!

 

Ρολό τιραμισού ΧΑΜΗΛΩΝ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ

 

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΕΪΚ

28 γρ. 85% κουβερτούρα

1/3 φλιτζάνι αλεύρι καρύδας

1/4 φλιτζάνι κακάο χωρίς ζάχαρη

1 κουταλιά σούπας Psyillum

1/4 κουταλάκι σόδα μαγειρικής

1/4 αλάτι

6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο εσπρέσο

1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική στέβια 1:1

1/2 κουταλάκι υγρή stevia

(προσθέστε την προς το τέλος για να ελέγξετε την γλυκύτητα, μπορεί να μην χρειαστεί ή να χρειαστεί παραπάνω ανάλογα με τα γούστα σας)

Για το σιρόπι:

1/4 φλιτζάνι νερό

1 κουταλιά της σούπας δυνατό κρύο καφέ

1/2 εκ. Εκχύλισμα καφέ ή βανίλια

1/2 κουταλάκι υγρή stevia

 

Για τη γέμιση:

113γρ. τυρί mascarpone

2 κουταλιές της σούπας κρύο καφέ

2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη

1/2 κουταλάκι σοκολάτας υγρή stevia

Βανίλια ή εκχύλισμα καφέ

1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος Ganache

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1/4 φλιτζάνι κακάο χωρίς ζάχαρη

1/2 εκ. καφέ εκχύλισμα ή βανίλιας

1/2 κουταλάκι υγρή stevia

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Στρώστε λαδόκολλα σε ένα ταψί 30 Χ 20 εκατοστά περίπου και αφήστε στην άκρη. Κόψτε τη σοκολάτα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνει τρίμμα. Προσθέστε τα υπόλοιπα ξηρά συστατικά και αναμείξτε μέχρι να συνδυαστούν. Σε ένα μίξερ προσθέστε τα αυγά και τα υπόλοιπα συστατικά για το κέικ και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε σιγά σιγά το μίγμα με τα ξηρά συστατικά στο υγρό μίγμα και αναμείξτε μέχρι να ενσωματωθούν όλα. Αδειάστε το μίγμα στο ταψί με την λαδόκολλα. Ψήστε για 10 λεπτά. Αφαιρέστε αμέσως και πασπαλίστε λίγο ζάχαρη και κακάο πάνω από το κέικ. Καλύψτε με λαδόκολλα. Γυρίστε το σε ρολό μαζί με τις λαδόκολλες όσο το κέικ είναι ακόμα ζεστό. Αφήστε να κρυώσει εντελώς. Εντωμεταξύ φτιάξτε την κρέμα για τη γέμιση. Χτυπήστε τα υλικά της κρέμας στο μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη κρέμα. Μόλις κρυώσει τελείως το κέικ, ξετυλίξτε προσεκτικά. Ανακατέψτε μαζί τα συστατικά του σιροπιού και χρησιμοποιήστε μια βούρτσα για να καλύψετε το κέικ με το σιρόπι. Απλώστε κατόπιν την κρέμα σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Τυλίγετε σε ρολό και το ρολό σε λαδόκολλα και ψύχεται για τουλάχιστον 2 ώρες.

 

Για να κάνετε την Ganache:

Ζεσταίνετε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά και πριν βράσει αφαιρέστε από τη φωτιά. Προσθέστε την στα υπόλοιπα συστατικά και ανακατέψτε με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχετε μια ομοιόμορφη κρέμα. Δοκιμάστε και προσαρμόστε το γλυκαντικό εάν χρειάζεται. Καλύψτε το κέικ με ganache και ψύξτε. Αφήστε να κρυώσετε για 3 ώρες ή για μια νύχτα πριν το σερβίρετε.

 

Σημειώσεις: 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρού stevia ισούται με περίπου 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Αν δεν έχετε τυρί mascarpone, χρησιμοποιήστε το τυρί κρέμας, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι μαλακωμένο καλά.

 Καλή επιτυχία!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!