Τεχνες και Προσωπα

«Μένουμε σπίτι»: Η τραγουδίστρια Ναταλία Ρουτσολιά προτείνει τα αγαπημένα της βιβλία

18 Μαρτίου, 2020

Με αφορμή την καμπάνια κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού «Μένουμε σπίτι» και το σύνθημα “Μένω σπίτι Διαβάζω βιβλία”, η Κατερίνα Μαθιουδάκη και το Art Pass ζήτησαν από την Ναταλία Ρουτσολιά να μας πει ποιο ή ποια βιβλία διαβάζει και προτείνει αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε… Και μην ξεχνάτε, η πρόληψη σώζει!

 

Robert Fisher
“ Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία”/ “Η επιστροφή του Ιππότη με τη σκουριασμένη πανοπλία”
Μετάφραση : Αχιλλέας Κυριακίδης
Εκδόσεις: Opera

 «Διάβασα το βιβλίο αυτό – και το sequel του – πριν τρία / τέσσερα χρόνια όταν ένα αγαπημένο μου πρόσωπο μου  τα έκανε δώρο και επέμεινε ότι εγώ πρέπει να τα διαβάσω. Εκ του φαίνεσθαι μοιάζουν παιδικά, αλλά τα φαινόμενα εδώ απατούν! “Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία” είναι ένα διήγημα με παραμυθικό περιεχόμενο χωρίς να είναι καθόλου παραμύθι. Ένα από τα στοιχεία του που με κέρδισαν είναι ακριβώς αυτή η ισορροπία που δεν την περιμένεις. Ο Φίσερ δεν σου λέει ένα παραμύθι, εντούτοις σου στήνει ένα τέτοιο περιβάλλον που υποσυνείδητα χαλαρώνεις γιατί δεν το παίρνεις “σοβαρά” απ’την αρχή, κι έτσι εντέχνως σε προετοιμάζει για τη συνέχεια. Είναι ένα βιβλίο -ομοίως και το sequel του- που σου μιλάει για τα πρωτογενώς βαθύτερα νοήματα της ύπαρξης χωρίς να έχει καμία απολύτως σχέση με τη μόδα της new age κουλτούρας περί αυτογνωσίας και οδηγών ούτε στη γραφή του, ούτε στο περιεχόμενο. Δεν σε “τραντάζει”. Δεν σου “κουνάει το δάχτυλο” και κυρίως δεν σε νουθετεί. Διαβάζοντάς το, το θυμάμαι σαν χάδι. Ένα κείμενο μεστό, ευφυές, άμεσο που σε φέρνει αντιμέτωπο με την αμηχανία του θάρρους σου. Ναι, το θάρρος ενέχει αμηχανία όταν επέρχεται η συνειδητοποίηση. Βαθιά νοήματα μέσα σε ένα παραμυθικό περιβάλλον. Δύο βιβλία που δεν σε παιδεύουν για να βρεις τις λύσεις σου,  αλλά σε βάζουν μέσα για να ξετυλίξεις τις πιο απτές και απλές αλήθειες που ξεχνάς.  Δύο βιβλία που σου επιτρέπουν, αν θες, τη μαγεία στην άκρως καθημερινή και πραγματική της μορφή. Θα σας αφήσουν ένα χαμόγελο ουσιαστικής γαλήνης!»


 

 

Andras Batta

Opera
Εκδόσεις: Ελευθερουδάκης

 «Ένα βιβλίο μοναδικής ομορφιάς για το μοναδικό είδος της μελοδραματικής τέχνης! Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι από τα αγαπημένα μου και το έψαξα πολύ μιας κι είναι έκδοση του 2006. Θα έλεγα πως είναι μια ανθολογία της Όπερας. Ένα μεγάλο σε όγκο βιβλίο καθότι περιέχει με πληρότητα σχεδόν τα άπαντα: Βιογραφικά σημειώματα συνθετών, λιμπρετίστων, κυριότερων ερμηνευτών , σχολιασμοί και σημειώσεις ( για τη μουσική, το ιστορικό πλαίσιο που περιβάλλει το κάθε έργο κ.λ.π) και φυσικά αναλυτικά την υπόθεση του κάθε έργου μαζί με κάποια χαρακτηριστικά μέρη μουσικής με τις νότες τους. Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα σε αυτό το βιβλίο είναι το illustration του. Πανέμορφο φωτογραφικό υλικό από την αρχή μέχρι το τέλος, πολύ αναλυτικό και πρόκειται για ένα βιβλίο προς τέρψιν όχι μόνο όσων είναι γνώστες του είδους.»

 

 

Δημήτρης Λέντζος
“Απόλλυμαι”

Εκδόσεις: Μετρονόμος

«Είμαι από τους ανθρώπους που την ίδια περίοδο διαβάζουν ταυτόχρονα 2-3 βιβλία. Σε οποιοδήποτε συγγραφικό είδος κι αν ανήκουν τα υπόλοιπα ανάμεσά τους, μου αρέσει να παρεμβάλλω και μια ποιητική συλλογή. Την ποίηση την αγαπώ γιατί μου υπενθυμίζει έναν συγκεκριμένο τρόπο να βάζω σε τάξη τις σκέψεις μου. Το τελευταίο μου απόκτημα είναι η ποιητική συλλογή “Απόλλυμαι” του Δημήτρη Λέντζου. Σπουδαίος σύγχρονος ποιητής και στιχουργός. Δομημένος λόγος, δεν υπάρχει καμία λέξη εκεί απλώς για να γραφεί,  κάθε ένα ποίημα είναι μια αυτούσια μοναδικότητα με ειλικρίνεια. Μια μικρή ή μεγάλη “εξομολόγηση”, μια μικρή ή μεγάλη “διαδρομή”. Αυτό που μου αρέσει  είναι η αριστοτεχνική ευθύτητα,  η αμεσότητα και το συγκινησιακό φορτίο που λαμβάνω. Προσωπικά ξεχωρίζω τα εξής: “Στον σταθμό των τρένων της Αρχαίας Ολυμπίας”, “Η Βασίλισσα της Νύχτας”, “Θαλασσί”, “οι παλιοί Θεοί”, “Άνω τελεία”, “Άγρια άνθη”.»

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!