Καρτ Ποσταλ

Καστράκι: Γνώρισε το χωριό που περικυκλώνεται από τους βράχους των Μετεώρων

8 Νοεμβρίου, 2019

Ένα βυζαντινό κάστρο, του οποίου σώζονται μόνο μερικά ερείπια, έδωσε το όνομά του στον παραδοσιακό οικισμό του νομού Τρικάλων.

Γράφει και φωτογραφίζει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την βόλτα που έκανα όταν το επισκέφθηκα για πρώτη φορά, περιπλανώμενη στα κάθε λογής στενά ή μεγαλύτερα σοκάκια του: Μουντά χρώματα της φύσης στον ουρανό σε τοπίο χειμωνιάτικο, να σπάει από το βαθύ κόκκινο των κεραμιδιών στις σκεπές. Με τα φουγάρα να καπνίζουν και τη ζεστασιά να διαχέεται παντού ανάμεσα στο παγωμένο τοπίο, ο άνεμος μετέφερε τις φωνές από τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα που τραγουδούσαν τα παιδιά τηρώντας το παραδοσιακό έθιμο. 

Το Καστράκι είναι ένα πανέμορφο χωριό που ξεχωρίζει για την γραφικότητά του και στέκεται με περίσσεια περηφάνια ανάμεσα στους δυσθεώρητους βράχους των Μετεώρων. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Καλαμπάκα, αλλά υπάγεται στο δήμο Μετεώρων. Κατά την απογραφή του 2010, κατέγραψε γύρω στους 1200 μόνιμους κατοίκους. Να ξέρεις πως η ιστορία του κρατά από την εποχή της Τουρκοκρατίας, παίρνοντας «σάρκα και οστά» με την απόφαση Ηπειρωτών να δημιουργήσουν μικρές κοινότητες, ώστε να ξεφύγουν με δραστικό τρόπο από την αυταρχικότητα και την καταπίεση του Αλί Πασά. 

Πολλά έχουν ειπωθεί για την δημιουργία αυτού του ασυνήθιστου γεωλογικού φαινομένου. Οι βράχοι, εκατομμύρια χρόνια μετά, προσφέρουν στον επισκέπτη την αξιοθαύμαστη εικόνα ενός μοναδικού τοπίου, που όμοιό του δεν υπάρχει… Εδώ νιώθεις πως ο Θεός ακούει! Επικρατέστερη θεωρείται η άποψη ενός Γερμανού γεωλόγου με το όνομα Φίλιπσον, που ήρθε στη χώρα μας στα τέλη του 19ου αιώνα για να εξετάσει όλες τις πτυχές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα των ποταμίσιων ογκόλιθων και πετρωμάτων σε θαλάσσια έκταση, που κάλυπτε την τότε περιοχή της Θεσσαλίας. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για έναν ενιαίο κώνο, ο οποίος σε μια «μυστική» του συμφωνία με τη φύση, αποκόπηκε και «σμιλεύτηκε», σχηματίζοντας τους μικρότερους βράχους που γνωρίζουμε σήμερα. Εξάλλου στις κορυφές τους δεν είναι τυχαία η εύρεση απολιθωμένων οστρακοειδών, γεγονός που κάνει αυτή τη θεωρία να μην ακούγεται εντελώς …μετέωρη!  

Αν θελήσεις να γνωρίσεις τα ξακουστά μοναστήρια των Μετεώρων, αποτελεί ιδανική επιλογή να εξασφαλίσεις μια διαμονή στο Καστράκι. Η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ τους απέχει με το αυτοκίνητο λιγότερο από μισή ώρα. Στο Καστράκι θα βρεις επίσης ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα, ψητά της σούβλας, κυνήγι και υπέροχες πίτες, ενώ αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα κέντρα βυζαντινής αγιογραφίας. 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!