Παιδι Τεχνες και Προσωπα

«Διαβάζω» από την Σοφία Κουκουλά 11/09/2020

11 Σεπτεμβρίου, 2020

ΔΙΑΒΑΖΩ
Από την Σοφία Κουκουλά

11/09/2020

 

Σεπτέμβριος: ο μήνας των παιδιών

 

Εγκαινιάζοντας τη νέα αυτή ενότητα θεωρήθηκε αναγκαίο να γραφτεί μια εισαγωγή σχετικά με την συγκεκριμένη στήλη. Όσα βιβλία γραφτούν ή γράφτηκαν, όσα ποιήματα, νουβέλες, διηγήματα, μυθιστορήματα, ακόμα και τα παραμύθια, λαϊκά και παραδοσιακά, κλασικά, μικρά ή μεγάλα, για μικρά ή μεγάλα παιδιά, λίγων σελίδων ή πολυσέλιδο, θα γραφτούν ή γράφτηκαν όχι με μελάνι αλλά από το ίδιο το αίμα του συγγραφέα, του παραμυθά ή του ποιητή.

Ο δημιουργός έζησε, είδε, γεύτηκε και κάποτε υπήρξε μια ανύποπτη στιγμή, που θέλησε να μετουσιώσει όλη αυτή την εμπειρία σε μερικές καλογραμμένες σελίδες. Εκείνη την ώρα φορώντας το καπέλο του καπετάνιου θα καθίσει μπροστά στον υπολογιστή του, στην γραφομηχανή του, στις λευκές σελίδες του , θα πασαλείψει τον κονδυλοφόρο και τα νύχια του με λάσπη κι αφού ανασύρει όλα του τα συναισθήματα, θα γεμίσει τον απέναντι βράχο με παλαιολιθικά τέρατα και με πολεμιστές με ρόπαλα και με μωρά, που κρέμονται από τα στήθη των πρώτων γυναικών του πλανήτη και κάπως έτσι θα γεννηθεί μια ιστορία, που θα γραφτεί ξανά και ξανά αλλά ποτέ με τον ίδιο τρόπο, γιατί η καρδιά του κάθε καπετάνιου έχει διαφορετικά μέσα της την θάλασσα.

Ωστόσο όλες μα όλες οι ιστορίες έχουν μέσα τους ταξίδια, που γράφτηκαν από έναν αφηγητή ή ταξιδευτή, αν θέλουμε να ενστερνιστούμε την εικόνα του καπετάνιου, που κλεισμένος μέσα στους τέσσερις τοίχους της απόγνωσης, της ανυπαρξίας, του δοσίματος, του διδακτισμού, της γνώσης, της ματαίωσης, της αλληγορίας, της φλυαρίας, της αμφιβολίας, του τέλματος, της αναθάρρησης, της αισιοδοξίας κατάφερε να φτάσει στους δέκα ορίζοντες παρέα με τον Κολόμβο, τον μικρό πρίγκιπα ή απλά έναν αθεράπευτα ερωτευμένο χωρίς όνομα ή διεύθυνση. Μέσα από αυτή τη νέα ενότητα θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε μια πρώτη γεύση από το κάθε ταξίδι, αφού για λίγο θα έχουμε γίνει πρώτοι εμείς συνοδοιπόροι του συγγραφέα,  χωρίς έντονη κριτική διάθεση, αλλά με την γνώση της ενέργειας, που απαιτείται για να γραφτεί το κάθε βιβλίο.

Γι’ αυτόν τον μήνα, που βρίσκεται στα μισά του και λαμβάνοντας υπόψη το άνοιγμα των σχολείων επιλέχθηκε ένα παιδικό βιβλίο με ένα πολύ ξεχωριστό νόημα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν αρωγός από τους γονείς, πραγματικά πολύ χρήσιμο εφόδιο, για την ενδυνάμωση της μοναδικότητας του κάθε παιδιού, που θέλει σώνει και καλά να εναρμονιστεί με το φιλικό του περιβάλλον, κρύβοντας ξεχωριστά στοιχεία του χαρακτήρα του προκειμένου να μην διαφέρει από το σύνολο.

«Παπαγάλος πειρατής» ονομάζεται το βιβλίο, που επιλέξαμε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, γραμμένο από την Ιουλία Κωστοπούλου. Συγκαταλέγεται στην εξαιρετική σειρά των συγκεκριμένων εκδόσεων «μικρές καληνύχτες», μια σειρά για ήρωες, που φτάνουν στις άκρες του κόσμου κι ύστερα πάλι γυρίζουν πίσω για να κοιμηθούν. Οι συγκεκριμένες ιστορίες αν και μικρές σε διάρκεια, διαβάζονται μόλις σε δέκα λεπτά όπως μας ενημερώνει ο εκδότης στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, είναι κάθε άλλο παρά πρόχειρες στην δημιουργία τους. Με προσεγμένη εικονογράφηση και σωστά επιλεγμένα, ως προς τα νοήματα, παραμύθια και με χαμηλό κόστος, μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική εβδομαδιαία επιλογή για τους μικρούς αναγνώστες.

Ο μικρός παπαγάλος ήθελε να γίνει πειρατής για να καταφέρει ν’ αρέσει στην πειρατίνα του πλοίου, γιατί ήταν ο μόνος πάνω στο πλοίο, που δεν είχε τίποτα πειρατικό πάνω του. Ρωτούσε τους φίλους του τα πουλιά από όλα τα μέρη του κόσμου κι εκείνα τον παρότρυναν να κάνει τούτο ή εκείνο προκειμένου να γίνει πειρατής. Την καρδιά του όμως την είχε ρωτήσει; Θα ήταν εν τέλει ευτυχισμένος αν γινόταν πειρατής; Θα τον αγαπούσε πιο πολύ τότε η πειρατίνα; « Μικρέ μου παπαγάλε εγώ σ’ αγαπάω ακριβώς επειδή είσαι διαφορετικός. Επειδή είσαι μοναδικός στο πλοίο και στον κόσμο. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να γίνεις κάποιος άλλος…» του λέει λίγο πριν το τέλος της ιστορίας η πειρατίνα και κάπως έτσι καταλαβαίνει κι ο μικρός ήρωας της ιστορίας πόσο όμορφο είναι να είσαι απλά εσύ.

Η εικονογράφηση του βιβλίου, γεμάτη χρώματα, αντισυμβατική, με κρυμμένες λεπτομέρειες, ενδιαφέρουσα, εναλλακτική σου φέρνει διάσπαρτες εικόνες ακριβώς μπροστά σου, που δεν γίνεται να τις προσπεράσεις κι ανήκει στην Πετρούλα Κρίγκου. Ξεκινήστε την παρούσα σειρά μ’ αυτό το βιβλίο, μέσα από το οποίο περνάει αυτό το εξαιρετικό μήνυμα της μοναδικότητας και της αυτοδιάθεσης στο παιδί.  Ενόψει όλων αυτών των αλλαγών, που συμβαίνουν γύρω μας και των γεγονότων, που τρέχουν με ‘μας ξοπίσω τους να τρέχουμε να τα προλάβουμε, το μόνο, που ‘χουμε σαν σταθερά, είναι οι εαυτοί μας κι αυτό τα παιδιά μας πρέπει να το μάθουν. Άλλωστε πολύ πριν το ‘χε πει ο Ελύτης όταν διατεινόταν να γίνουμε αυτό, που είμαστε.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!