Τεχνες και Προσωπα

Δήλωσε συμμετοχή στα live streaming μαθήματα χορού και πολιτισμού του Γιάννη Μεγαλακάκη

20 Φεβρουαρίου, 2021

Κρήτη, πολιτισμός, χορός.

Πως η άυλη κληρονομιά της λεβεντογέννας προστατεύεται,

συντηρείται και διαδίδεται ως τις ημέρες μας.

 

Live streaming μαθήματα χορού και πολιτισμού από τον Γιάννη

Μεγαλακάκη. Η παράδοση του κρητικού χορού και γιατί είναι καθήκον μας

να παραμένει ζωντανή στην σύγχρονη εποχή.

 

 

Από τη σούστα και τον πεντοζάλη ως το συρτό και το σιγανό, οι χοροί της Κρήτης αποτελούν άρρηκτο συνδετικό κρίκο μεταξύ του ιστορικού πολιτισμού της και των απογόνων της. Οι δυναμικοί βηματισμοί τους βασίζονται στην ενθουσιώδη κοινωνική τους ζωή, αφού από την αρχαία εποχή, το ελεύθερο και αδούλωτο πνεύμα είναι αυτό που χαρακτηρίζει τους κατοίκους του νησιού.

Στη σύγχρονη εποχή, οι κρητικοί καλλιτέχνες έχουν κατορθώσει να προσελκύσουν την προσοχή του ευρέως κοινού, στο συγκεκριμένο είδος μουσικής και χορού. Η λύρα, το λαγούτο και το βιολί δημιουργούν την εκστατική ατμόσφαιρα την οποία κουβαλούν εδώ και χιλιάδες χρόνια οι αρχέγονοι κρητικοί χοροί για να ακολουθήσουν τα χειμαρρώδη βήματα όσων τολμούν να βγουν μπροστά. Ο προβληματισμός τίθεται στον τρόπο συνέχισης και διαιώνισης της αξιοθαύμαστης αυτής ελληνικής κληρονομιάς. Πως οι νεότερες γενιές θα έρθουν σε ουσιαστική επαφή τόσο με τη κινησιολογία του χορού όσο και με την ίδια την άγραφη παράδοση, ώστε να την αγαπήσουν και να τη μεταφέρουν ατόφια, στις επόμενες γενεές.

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης, ακούραστος ερευνητής της κρητικής κουλτούρας και χοροδιδάσκαλος, αναλαμβάνει το απαιτητικό καθήκον της ορθής και  αποτελεσματικής διάδοσης του κρητικού πολιτισμού μέσα από μία σειρά ψηφιακών ομιλιών – μαθημάτων.

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗΣ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ (ΕΡΤ 1)

https://www.youtube.com/watch?v=RSMIGWxuxCI

 

 

Με αφετηρία την εμφάνιση του στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχει χαράξει την πορεία του, έχοντας πάντα κατά νου την προβολή της κουλτούρας της γενέτειρας του. Οι παρουσιάσεις των μουσικοχορευτικών του παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, συνοδεύονται από σειρά συνεργασιών με μεγάλους δημιουργούς της κρητικής τέχνης, όπως τον Ψαραντώνη και τον Μιχάλη Τζουγανάκη. Παράλληλα, ο ίδιος ξεδιπλώνει την εκτεταμένη του γνώση πάνω στα έθιμα του νησιού, μέσα από τα βιβλία και την πληθώρα ομιλιών που πραγματοποιούνται σε κατοίκους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Αυτή την περίοδο, ο Γιάννης Μεγαλακάκης συνεχίζει να ενημερώνει μέσω live streaming το κοινό, παραδίδοντας μαθήματα παραδοσιακών κρητικών χορών και εξιστορώντας αληθινές ιστορίες με τις οποίες έχει έρθει σε επαφή μέσα από την εκτεταμένη έρευνα του αλλά και απευθείας από τους γηραιότερους Κρητικούς.

Την 21η Φεβρουαρίου στις 12:00 μ.μ, θα λάβει χώρα το πρώτο webinar «Βήματα Αιώνων», ως εισαγωγή μίας σειράς δι-εβδομαδιαίων σεμιναρίων που θα επιμεληθεί ο ίδιος.

 

LINK ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

Δωρεάν WEBINAR Χορού Και Πολιτισμού Του Γιάννη Μεγαλακάκη

https://mailchi.mp/actionesti/vimata_aionon

 

Οι διαλέξεις – διδασκαλία κρητικών χορών ξεκινούν την 28η Φεβρουαρίου, όπου από τις 12.00 μμ μέχρι τις 14.30 ο Γιάννης Μεγαλακάκης θα παρουσίασει την ομιλια του με τίτλο: «Βήματα Αιώνων». Η συγκεκριμένη καθώς και οι υπόλοιπες ομιλίες αυτής της σειράς, αφορούν όλους, ανεξαρτήτως χορευτικού επιπέδου, όσους ενδιαφέρονται θα μάθουν τα είδη χορών που καλύπτουν τη παγκρήτια περιοχή, τις διάφορες παραλλαγές στις φιγούρες και τον τρόπο δημιουργίας αυτοσχεδιασμών. Επίσης αφορούν όσους ενδιαφέρονται να έρθουν σε άμεση επαφή με την ιδιαίτερη λαογραφία και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της μεγαλονήσου.

 

LINK ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

https://www.eventora.com/el/Events/bhmata-aiwnwn

 

 

Στόχος των μαθημάτων / ομιλιών

Στόχος του Γιάννη Μεγαλακάκη είναι η κατανόηση της ουσίας του κρητικού πολιτισμού, μέσω του χορού και της μουσικής. Με τη προστασία, διατήρηση και προβολή της κουλτούρας της ιδιαίτερης πατρίδας του, ο ίδιος πιστεύει πως οι Έλληνες, αντιστεκόμαστε σθεναρά στη γενική τάση για διεθνοποίηση, ταυτοποίηση και μαζικοποίηση, πράγμα πιο σημαντικό και επίκαιρο από ποτέ.

 

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης στα social media

Facebook |Instagram| Website

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗ

 Kατάγεται από τα Χανιά και το Ρέθυμνο.
Το 1994 ξεκίνησε να διδάσκει κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. Πραγματοποιεί επιτόπιες καταγραφές και έρευνες, στα χωριά της Κρήτης. Όραμα ζωής του ίδιου και του αδερφού του Γιώργου είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν την φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού.
Το 1997 χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Το 1998
ιδρύει μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο, την «Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών».
Το 2002 συμμετέχει με την χορευτική του ομάδα σε μία μεγάλη συναυλία στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα.
Το 2004 χορεύει στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο (Ο.Α.Κ.Α.) υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.
Το 2006
κυκλοφορεί την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την παράσταση την οποία παρουσίασε στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005.
Τον Νοέμβριο του 2006 ιδρύει στην Αθήνα, το Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού.
Το καλοκαίρι του 2006
εμπνέει τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.
Τον Ιούνιο του 2008
χορεύει στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.
Τον Ιανουάριο του 2010
κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με μαντινάδες –στίχους και τραγούδια  με τίτλο «Χορογράφοντας»  από τις εκδόσεις Δοκιμάκη.
Το 2011 παρουσιάζει στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη».

Ακολούθησαν προβολές της ταινίας σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα : Χανιά : Kέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου – Μεγάλο Αρσενάλι, Λάρισα: Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, Μήλος: Συνεδριακό Κέντρο Μήλου, Σαντορίνη: Μέγαρο Γκύζη ,  Αργυρούπολη: Συνεδριακό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης
Κύθηρα: Πολυχώρος Τέχνης και Εκπαίδευσης Ζείδωρος, Ιωάννινα: Θέατρο Πολυθέαμα, Χαλκίδα: Θέατρο Παπαδημητρίου, Λειβαδιά: Συνεδριακό Κέντρο Κρύας  και αλλού.
Την τηλεοπτική περίοδο 2010 – 2011, αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς «Το νησί» η οποία είναι μεταφορά του best seller  της Victoria Hislop.
Την άνοιξη του 2012
παρουσιάζει την παράσταση «Φτάσε όπου δεν μπορείς» στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα στην οποία επίλεκτοι χορευτές της Ομάδας των αδερφών Μεγαλακάκη σύμπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάζει μαζί με τον Ψαραντώνη και μία πολυμελή χορευτική Ομάδα μία σπάνια μουσικοχορευτική παράσταση στο θέατρο Badminton στην Αθήνα.
Τον Ιούλιο του 2013 μαζί με επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του συνεργάζεται με τον σπουδαίο Σεβιλιάνο χορευτή του flamenco Oscar De Los Reyes και παρουσιάζουν μία μοναδική χορευτική παράσταση στα Ανώγεια της Κρήτης.

Τον Μάρτιο του 2015 μαζί με τους επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του παρουσίασαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα την χοροθεατρική παράσταση «Ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη εν χορώ & οργάνοις» σε σκηνοθεσία & ερμηνεία του Βασίλη Βασιλάκη. Συμμετείχαν φιλικά οι Γεωργία Νταγάκη και η Καλλιόπη Βέττα.

Τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με μαντινάδες με τίτλο «Αγαπημένη λέξη μου έγινε τ’ όνομά σου» από τις εκδόσεις Captainbook.

Τον Ιανουάριο του 2016 παρουσίασε με την χορευτική του Ομάδα μία εντυπωσιακή παράσταση,  μουσική σκηνή της Αθήνας, Half Note.

Tον Μάϊο του 2016 παρουσιάζει με την χορευτική του Ομάδα και την Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Παύλου Κουρτίδη την παράσταση «Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φώς» στο θέατρο Παλλάς στην Αθήνα.

Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2017 πραγματοποίησε τέσσερις {4} θεματικές διαλέξεις για τον κρητικό χορό στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» του Δήμου Αθηναίων.

Τον Νοέμβριο του 2018, χόρεψε μαζί με το δίδυμο αδερφό του Γιώργο στην Ακαδημία Αθηνών σε εκδήλωση που οργάνωσαν ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» μαζί με την Ακαδημία Αθηνών,για τον πατέρα της ελληνικής γλωσσολογίας Γεώργιο Χατζιδάκι.

Τον Μάιο του 2019 παρουσίασε με την χορευτική του Ομάδα μία σειρά παραστάσεων αφιερωμένες στην Μάχη της Κρήτης με τεράστια επιτυχία στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα.

Τον Δεκέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο του, το οποίο είναι παραμύθι και έχει τίτλο «Τα στιβάνια του παππού». Το παραμύθι υποστηρίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.

Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 300 σεμινάρια κρητικών χορών σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και σε πολλές πόλεις της Ευρώπης , της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας.

Έχει συνεργαστεί σε παραστάσεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής και έντεχνης ελληνικής μουσικής , όπως ο Ψαραντώνης, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, ο Μανώλης Λιδάκης, η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και πολλοί άλλους.

Έχει εμφανιστεί με την Ομάδα του σε αμέτρητες τηλεοπτικές εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου και έχει βραβευτεί από πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού για την προσφορά του στην κρητική μουσικοχορευτική παράδοση.

Πολλά άρθρα του σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!