Τεχνες και Προσωπα

Γιγαντιαία λουλούδια κοσμούν το Museo Reina Sofia της Μαδρίτης

1 Σεπτεμβρίου, 2020

Η έκθεση του Petrit Halilaj, εμπνευσμένη από την ομορφιά της φύσης και των θαυμάτων της, υμνεί τον έρωτα και ακολουθεί την αντίληψη των ωδικών πτηνών που χρησιμοποιούν τον πιο ρομαντικό τρόπο για να προσελκύσουν το ταίρι τους.

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Είναι η πρώτη έκθεση που πραγματοποιείται στο Palacio de Cristal του Μουσείου Reina Sofia της Μαδρίτης μετά το γενικό lockdown που επέβαλε η πανδημία.

Οι πτιλονορρυγχίδες, αυτά τα ιδιαίτερα πτηνά – με το ιδιαίτερο όνομα – του ζωικού βασιλείου, δημιουργούν διακοσμημένες φωλιές για τους ερωτικούς τους συντρόφους, με όλη τη μαεστρία και τη καλαισθησία που τα διακατέχει! Από αυτή τη συμπεριφορά εμπνεύστηκε και ο γνωστός καλλιτέχνης δηλώνοντας περιεκτικά: «Ήθελα να συλλάβω το Palacio de Cristal ως ένα μέρος για τον εορτασμό του έρωτα». Μάλιστα, το μέγεθος των λουλουδιών δεν είναι τυχαίο καθώς ο Halilaj θέλησε να εστιάσει σε αυτά, αποδυναμώνοντας την άποψη ότι ο άνθρωπος είναι το μέτρο και το κέντρο των πραγμάτων.

Η έκθεση έχει τον μυθιστορηματικό τίτλο «Σε ένα κοράκι και στους τυφώνες που ξαναφέρνουν μυρωδιές ερωτευμένων από άγνωστους τόπους» και αρωγός του Κοσοβάρου καλλιτέχνη σε αυτή του την προσπάθεια αποτέλεσε ο, δια βίου συνεργάτης του, Álvaro Urbano. Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2021.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!