Τεχνες και Προσωπα

Βιβλιοπρόταση: “Ο καθηγητής είναι νεκρός” του Joost De Vries από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

6 Νοεμβρίου, 2019

Νιώθεις να σε πνίγει η καθημερινότητά σου; Βουτάς μέσα στη κατάθλιψη από την πρώτη ώρα στο γραφείο; Εδώ είμαι εγώ, για να σε κάνω να βγεις ξανά στην επιφάνεια και να αρχίσεις το κολύμπι!

Γράφει η Λένα Βασιλείου

Σου έχω βιβλιαράκι ναι μεν σοβαρό, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο κωμικές έως σουρεάλ καταστάσεις. Φέρει τίτλο «Ο καθηγητής είναι νεκρός» – ναι, ιδανικό και για εσένα αγαπημένε μου φοιτητή! Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο ιστορικός Φρίζο ντε Βος χάνει αναπάντεχα τον μέντορά του αλλά συγχρόνως ανακαλύπτει ότι θεωρείται ανύπαρκτος στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς κάποιος άλλος, με το όνομα Φίλιπ ντε Βρις παίρνει την θέση και την λάμψη που του ανήκουν. Φυσικά δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια… Η πλοκή έχει πολλά μπρος – πίσω στον χρόνο, αλλά δε θα σε κουράσουν καθόλου. Επίσης θα βρεις αναφορές σε πίνακες ζωγραφικής, σε ιστορικά γεγονότα, σε χαρακτηριστικά γνωρίσματα όπως το μουστάκι του Χίτλερ και σε βιβλία και ταινίες, τα οποία ενσωματώνονται έξυπνα στην αφήγηση της ιστορίας. Και το αγαπημένο μου: έξυπνες παρατηρήσεις στις καυστικές ατάκες και τις ευτράπελες καταστάσεις, που έρχονται να κλείσουν συνήθως μια φιλοσοφική περιπλάνηση των σκέψεων των ηρώων, τα οποία κάνουν την ιστορία να  ισορροπεί ανάμεσα στο σοβαρό και στη μαύρη κωμωδία.

Και στη τελική δηλαδή, ποιος νομίζει οτι είναι αυτός ο Ντε Βρις που θα μας πάρει και τη θέση; Αλήθεια πόσες φορές έβλεπες να σου παίρνουν κάτι που σου ανήκει χωρίς να κάνεις τίποτα; Έναν Ντε Βις τον έχουμε όλοι στη ζωή μας και όταν διαβάσεις θα καταλάβεις και τι εννοώ. Kαι ναι, δεν είναι τυχαίο το όνομα! Ούτε το βραβείο “Golden Book Owl” που πήρε. Κλείνω με ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο, που όπως θα ανακαλύψεις και εσύ, φίλτατε αναγνώστη, είναι γεμάτο από τέτοια μικρά φιλοσοφικά διδάγματα!

«Γεννιόμαστε γέροι. Γεννιόμαστε με το βάρος της ιστορίας γύρω από τον λαιμό μας. Έχουμε ένα φοβερά βεβαρημένο παρελθόν και ένα τεράστιο, έντονο παρόν.»

 

Υπόθεση από το οπισθόφυλλο:

Όταν ο καθηγητής Μπρικ πεθαίνει, ο νεαρός ακαδημαϊκός Φρίζο ντε Βος είναι συντετριμμένος. Υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του θρυλικού αυτού διανοούμενου και δικαιωματικά αναμένει να δοξαστεί ως ο διάδοχός του. Τα πράγματα όμως δεν θα εξελιχθούν όπως περίμενε ο Φρίζο, καθώς ένας μυστηριώδης άντρας, αυθεντία στις ιδέες του καθηγητή Μπρικ, εμφανίζεται ξαφνικά στο προσκήνιο κλέβοντας τα φώτα της δημοσιότητας. Αποφασισμένος να μη χάσει αυτό που του ανήκει, ο Φρίζο δεν θα διστάσει να υιοθετήσει την ταυτότητα του σωσία του… Με διαολεμένο κέφι, ασταμάτητο ρυθμό και καυστικό χιούμορ, ο Joost de Vries, το νούμερο ένα λογοτεχνικό ταλέντο της Ολλανδίας, δημιουργεί ένα παρανοϊκό ακαδημαϊκό σύμπαν, μέσα στο οποίο ο ανασφαλής ήρωάς του θα παλέψει ενάντια στον τέλειο εχθρό μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πως το ισχυρότερό του όπλο είναι η αγάπη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Joost De Vries (1983) σπούδασε δημοσιογραφία και ιστορία στην Ουτρέχτη. Έχει γράψει δύο ακόμα μυθιστορήματα και μια συλλογή δοκιμίων, τα οποία έχουν γνωρίσει ευρύτατη αποδοχή από την κριτική. Για το μυθιστόρημά του “Ο καθηγητής είναι νεκρός” τιμήθηκε με το βραβείο Golden Owl. Εργάζεται ως καλλιτεχνικός συντάκτης και ως λογοτεχνικός κριτικός σε σημαντικά έντυπα της Ολλανδίας.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!