Τεχνες και Προσωπα

Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ: Παρουσίαση του δίσκου «Μικρά Μονόστηλα» των Μεναχέμ – Λέντζου με ερμηνευτή τον Θοδωρή Νικολάου

1 Δεκεμβρίου, 2019

Για τα «Μικρά Μονόστηλα» δεν θέλω να μιλήσω με μουσικούς όρους, ούτε να τα συγκρίνω με άλλες ολοκληρωμένες δουλειές του παρελθόντος άλλων δημιουργών.

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Φωτογραφίζει ο Απόστολος Μανουράς

Όχι γιατί αν τα συγκρίνω, δεν θα κερδίσει στα σημεία. Αλλά επειδή το κλίμα της βραδιάς της 30ης Οκτωβρίου στη «Σφίγγα» ήταν τόσο όμορφο, που είναι μονόδρομος για μένα να καταγράψω ό,τι συνέβη με κύριο γνώμονα το συναίσθημα.

Γνωρίζω τη φωνή του Θοδωρή. Τον άκουσα να τραγουδά ζωντανά πριν δυόμιση χρόνια. Φωνή καθαρή, μεστή και καλλιτέχνης με άποψη. Και με συναίσθημα, όπως ανέφερα και πιο πάνω. Αν κάνεις μια μικρή αναδρομή στην μέχρι τώρα πορεία του, θα καταλάβεις ότι τα βήματά του διαφέρουν. Κάθε του κίνηση πολύ προσεκτική, η αγάπη του για την μουσική αλώβητη και χωρίς όρια – ο ίδιος μια κινητή μουσική εγκυκλοπαίδεια, ξέρει τα πάντα για το καλό ελληνικό τραγούδι, εκτιμά και σέβεται τους δημιουργούς του. Δεν βρίσκεις εύκολα άνθρωπο της γενιάς του να τοποθετεί το λιθαράκι του στη μουσική, όπως το τοποθετεί εκείνος. Αυτό φυσικά έχει και το τίμημά του. Αλλά οι επιλογές του βροντοφωνάζουν πως έχει το σθένος να πληρώσει κάθε τίμημα, προκειμένου να στρώσει το μονοπάτι που επιθυμεί να διασχίσει. Και χωρίς εκπτώσεις στα υλικά των ονείρων του.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμώ πολύ τους δίσκους με τα «βραδύκαυστα» τραγούδια. Εκείνους που σε «τσιγκλάνε», τις εποχές που όλοι βιάζονται, να πατήσεις το κουμπί της παύσης και να τους ακολουθήσεις, για να ανακαλύψεις τα τραγούδια ένα-ένα. Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου ήταν όλα έτοιμα για τη παρουσίαση του δίσκου «Μικρά Μονόστηλα». Ένας δίσκος με ερμηνευτή αποκλειστικά τον Θοδωρή Νικολάου. Δεν ήταν αυτό το αρχικό πλάνο από τον Δημήτρη Λέντζο και τη Μάρθα Μεναχέμ αλλά τελικά ο Θοδωρής «τους κέρδισε». Όπως και εκείνος κέρδισε… Μια υπέροχη συνεργασία με το άρωμα του αυθεντικού, κλασσικού λαϊκού τραγουδιού, που δεν είχε αποτυπωθεί με τη φωνή του εώς τώρα στην ελληνική δισκογραφία. Όλα αυτά παρουσιάστηκαν επί σκηνής στο αγαπημένο μουσικό στέκι της «Σφίγγας», που γέμισε ασφυκτικά την τελευταία Τετάρτη του Οκτωβρίου. Και ο Θοδωρής πάντα ευγνώμων προς το κοινό που τον ακολουθεί πιστά, καθώς η παρέα των ακροατών του όλο και μεγαλώνει…

Στη σκηνή ανέβηκε ο Θανάσης Συλιβός από τις εκδόσεις Μετρονόμος για να προλογίσει τη βραδιά, ενώ παρέδωσε γοργά τη σκυτάλη στους δημιουργούς Μάρθα Μεναχέμ και Δημήτρη Λέντζο για να μιλήσουν για την τριετή συνεργασία τους.  Η Μάρθα Μεναχέμ εξήγησε πως ο Θοδωρής Νικολάου ήταν η δική της ερμηνευτική πρόταση προς τον ποιητή, στιχουργό και συγγραφέα – όπως η ίδια τον αποκάλεσε –  για τα «9 μικρά ορατόρια» που κατάφερε να δημιουργήσει με αρωγό τις στιχουργικές εμπνεύσεις που της δόθηκαν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις Κερκυραϊκές καταβολές που σημάδεψαν τα βιώματά της, σε ένα σπίτι που κατακλυζόταν από τη μουσική, καθορίζοντας την επαγγελματική της πορεία.

Με σύμμαχό του την ειλικρίνεια, ο Δημήτρης Λέντζος ήταν μια αποκάλυψη μέσα από το λόγο του. Ομολογώντας πως η νεανική εικόνα του Θοδωρή Νικολάου (λόγω των tattoos) δεν του ενέπνευσε εμπιστοσύνη, παραδέχτηκε πως το μέλλον ανήκει στον ερμηνευτή των «Μικρών Μονόστηλων», δηλώνοντας όχι μόνο πως πρόκειται για έναν σπουδαίο ερμηνευτή, αλλά και για έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει με περίσσεια ωριμότητα το κεφάλαιο που ονομάζεται μουσική. Με αφορμή επίσης τη μουσική του συνάντηση με τη Μεναχέμ, πρόσθεσε πως η ελληνική μουσική έχει ανάγκη από το στοιχείο της γυναικείας ευαισθησίας, καθώς μόνο η Ελένη Καραΐνδρου και η Ευανθία Ρεμπούτσικα έχουν αφήσει ένα σημαντικό μουσικό έργο με την προσωπική τους σφραγίδα.

Η βραδιά συνεχίστηκε απολαμβάνοντας τον Θοδωρή Νικολάου σε όλα τα τραγούδια του δίσκου – δίνοντάς μας σύντομες πληροφορίες για το κάθε δημιούργημα – και με την παρουσία μιας υπέροχης ορχήστρας που απαρτιζόταν από τους: Σεραφείμ Μπέλλο στα κρουστά, Κώστα Μπουρόπουλο στην ακουστική και κλασσική κιθάρα, Γιάννη Πλαγιανάκο στο μπάσο, Θανάση Σταυρίδη στο ακορντεόν και Δημήτρη Κουφογιώργο στο μπουζούκι και στην κιθάρα.

Τα «Μικρά Μονόστηλα» είναι τα εξής:

  1. Έπεα πτερόεντα
  2. Ειδική διαδρομή
  3. Ο έρωτάς σου Ιανός
  4. Με σήματα ασύρματα
  5. Φεγγάρι μ’ ασημόχαρτο
  6. Απουσία
  7. Το ψεύτικό σου ψέμα
  8. Μια κάποια περίπτωσις
  9. Αρχαία ζάλη

Ο Θοδωρής Νικολάου άφησε τα τραγούδια να κυλήσουν στην ψυχή του σαν νερό και με την ίδια καθαρότητα μας τα μετέδωσε. Με αυτό τον τρόπο τα εισέσπραξα όταν τα άκουσα από τη φωνή του για πρώτη φορά και αυτό το συναίσθημα θα κρατήσω από την πρώτη μου επαφή μαζί τους. Τα «Μικρά Μονόστηλα» εξάλλου είναι ένας δίσκος που είσαι καταδικασμένος να τον αγαπήσεις με την πάροδο του χρόνου γιατί η πρώτη ακρόαση είναι απλά ένα ανάγνωσμα που θα σου δώσει την ώθηση να ανακαλύψεις ό,τι πιο ενδιαφέρον υπάρχει στην πορεία, δίνοντάς του πολλές ευκαιρίες ακόμα. Και όταν όλα πορεύονται με τη λογική του «fast food», αυτό είναι ιδιαίτερα παρήγορο όταν συμβαίνει στις μέρες μας…

Λίγο πριν τον αποχαιρετισμό, ο Θοδωρής Νικολάου κάλεσε τους δημιουργούς ξανά στη σκηνή για να επαναλάβουν παρέα αυτή τη φορά το πρώτο single αυτής της δουλειάς, το «Έπεα πτερόεντα» αποδεικνύοντας εν τέλει το αντίθετο: τη συνένωση τριών ανθρώπων που τα λόγια τους δεν είναι «λόγια του αέρα» αφού η παρουσία τους στα μουσικά δρώμενα υπολογίζεται ως στιβαρή, χαλύβδινη και ανεπηρέαστη από κάθε είδους επιπόλαιες κινήσεις.

Καλή σας ακρόαση!   

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!