Τεχνες και Προσωπα

Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ: Παρουσίαση του βιβλίου «Τα σύννεφα της θλίψης» του Παρασκευά Καρασούλου στο Ίδρυμα Γουλανδρή

4 Ιανουαρίου, 2020

«Οι στεναχώριες είναι σύννεφα. Έρχονται και κατακλύζουν τον ουρανό της ζωής σου απροειδοποίητα. Απρόσκλητοι επισκέπτες, μπαίνουν από παντού στο σπίτι σου και δεν ξέρεις, σχεδόν ποτέ, πότε θα φύγουν. Φέρνουν βροχές, καταιγίδες, σκεπάζουν τον ήλιο και μερικές φορές ζωγραφίζουν στη στέγη της μέρας ή της νύχτας σου το πρόσωπο της θλίψης. Διαφορετικό κάθε φορά…» 

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Φωτογραφίζει ο Απόστολος Μανουράς

Ο Αγαπημένος ψάχνει να βρει λύση για τα σύννεφα θλίψης που κυρίεψαν τον ουρανό του Αγαπημένου του. Ζητάει τη βοήθεια του Κυπαρισσιού που ζει αιώνες τώρα στον Κήπο των Ευχών. Και ο στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος αφήνει την έμπνευσή του να ταξιδέψει και να πλάσει ιστορίες για να είναι η μοναξιά του Αγαπημένου απαλή σαν χάδι. Αυτές οι ιστορίες κυκλοφορούν με τον τίτλο-ομπρέλα «Ιστορίες για να μη λείπεις όσο θα λείπεις». Η πρώτη ιστορία εκδόθηκε με την ονομασία «Όλα ο άνεμος τα μπορεί» και πολύ πρόσφατα, ακολούθησε και η δεύτερη με τον τίτλο «Tα σύννεφα της θλίψης». Στην επίσημη παρουσίαση της δεύτερης αποδεχθήκαμε με χαρά την πρόσκληση να είμαστε εκεί, στο νεοσύστατο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς. Και ήταν μια εξαιρετική παρουσίαση βιβλίου, μια από τις ωραιότερες που έχω παρευρεθεί.  Και μια βραδιά που ζωγράφιζε στον ουρανό της όμορφα συναισθήματα από όμορφους ανθρώπους. Ανθρώπους που βλέπουν την ουσία στα πράγματα γύρω μαςκαι την τυλίγουν με την απαραίτητη αύρα ευαισθησίας. Το Art Pass ήταν εκεί, με τον συνεργάτη του Απόστολο Μανουρά και την υπογράφουσα και σας παραθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και λεπτομέρειες με όσα εκτυλίχθηκαν  από τη βραδιά αυτή.

Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο, ο Παρασκευάς Καρασούλος ανέβηκε στη σκηνή για να προλογίσει το νέο του «παιδί» και να τονίσει το αίσθημα συγκίνησης που ένιωθε όταν, κατά τη διάρκεια έκδοσής του, ο Χαρίτωνας Μπεκιάρης, που ανέλαβε να «ντύσει» το βιβλίο με 16 ανέκδοτα έργα του, αναφερόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεργασίας τους στην έκδοση αυτή ως «το βιβλίο μας». Ο στιχουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί αμέσως μετά και στους υπόλοιπους συντελεστές  της βραδιάς που θα συμπλήρωναν περίτεχνα με το ταλέντο τους την παρουσίαση αυτή και δεν ήταν άλλοι από τον Γκωτιέ Βελισσάρη στο πιάνο, τον Θοδωρή Νικολάου με τις ερμηνείες του σε τρεις ανέκδοτες δημιουργίες από τον κύκλο τραγουδιών «Της ομορφιάς το άγριο φιλί» που θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη άνοιξη και τον Σταύρο Ζαλμά ως αφηγητή της ιστορίας, που είχε διαβάσει τον πρώτο τόμο της σειράς και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δέχτηκε με άνεση και χωρίς ενδοιασμούς, γενναιόδωρα αλλά και με αυστηρό επαγγελματικό ήθος το ρόλο αυτό».

Ο στιχουργός ευχαρίστησε και όλους τους ανθρώπους του Ιδρύματος Γουλανδρή που αγκάλιασαν με τρυφερότητα την ιδέα της παρουσίασης καθώς, όπως επισήμανε, η γενναιοδωρία τους είναι ανάλογη και της αισθητικής τους και των υψηλών στόχων που έχουν θέσει για τα πολιτιστικά μας πράγματα. Τέλος, ευχαρίστησε τον Ανδρέα Γεωργιάδη, τον άνθρωπο που επιμελήθηκε την έκδοση αλλά και τους ανθρώπους της Μικρής Άρκτου που στέκονται πάντα δίπλα του και έζησαν αυτές τις ιστορίες από το ξεκίνημά τους… Και ως αφηγήματα και ως ιστορίες.

Ακολούθησε η γλαφυρή, ζωντανή αφήγηση του Σταύρου Ζαλμά επί σκηνής, την οποία διέκοπταν οι συνθέσεις του Γκωτιέ Βελισσάρη σε συνδυασμό με τις αισθαντικές ερμηνείες του Θοδωρή Νικολάου στα τραγούδια «Νανούρισμα», «Της ομορφιάς το άγριο φιλί» και «Ξανακερδισμένος χρόνος».

Να ευχηθούμε να είναι καλοτάξιδα «Τα σύννεφα της θλίψης» και φυσικά περιμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχεια!

Η υπογράφουσα με τον ηθοποιό Σταύρο Ζαλμά

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!