Τεχνες και Προσωπα

Έφυγε από τη ζωή η Σωτηρία Λεονάρδου

9 Νοεμβρίου, 2019

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο καθώς έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σωτηρία Λεονάρδου.

Γράφει η Κατερίνα Μαθιουδάκη

Τα τελευταία χρόνια είχε καταβληθεί σωματικά από σπάνια ασθένεια, η οποία την είχε καθηλώσει στο κρεβάτι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας η ασθένεια επηρέασε νεύρα του εγκεφάλου της, προκαλώντας της κινητικά προβλήματα.

Καθοριστική στιγμή στην καριέρα της η συμμετοχή της στο εμβληματικό «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη, όπου και ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο το τραγούδι «Καίγομαι – Καίγομαι» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Νίκου Γκάτσου. Είχε μάλιστα βραβευθεί και το 1984 με το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την συγκεκριμένη ταινία, που άφησε εποχή και συζητήθηκε όσο καμία άλλη την δεκαετία του ’80.

Η ελληνική δισκογραφία θα την θυμάται από τα άλμπουμ «Δεν έχω χρόνο μάτια μου», «Γυναίκες» και «MIS» ενώ συμμετείχε ερμηνευτικά σε δίσκους του Σταύρου Ξαρχάκου, των Πυξ Λαξ, του Νικόλα Άσιμου και άλλων. Επίσης, συμμετείχε σε πολλές συναυλίες της Λαϊκής Ορχήστρας Μίκης Θεοδωράκης, ενώ η πορεία της σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις υπήρξε αξιοσημείωτη.

Ακολουθούν αναλυτικά οι συμμετοχές της στην ελληνική δισκογραφία, στον κινηματογράφο και στο θέατρο.

Καλό της ταξίδι…

Προσωπική Δισκογραφία:
1996 – Δεν έχω χρόνο μάτια μου (σε μουσική Μπάμπη Στόκα)
1999 – MIS (σε μουσική Μ. Μάτσα και στίχους Ισαάκ Σούση)
2006 – Γυναίκες (σε μουσική Μ. Νικολούδη και στίχους της Μ. Παπαδάκη)
Συμμετοχές:
1983 – Ρεμπέτικο (Το soundtrack της γνωστής βραβευμένης ταινίας του
Κώστα Φέρρη, σε μουσική Στ. Ξαρχάκου και στίχους Ν. Γκάτσου)
1987 – 60 ζόρικα λεπτά στο Φανάρι του Διογένη (Νικόλα Άσιμου)
1995 – Αμάν Αμήν (Σταύρου Ξαρχάκου – Ζωντανή ηχογράφηση)
1996 – Ακροπόλ (Soundtrack – Μουζάκη)
1997 – Για τους πρίγκηπες της Δυτικής όχθης (Πυξ Λαξ)
1997 – Ο μάγος της πόλης (Μ. Μάτσα)
1998 – Το τραίνο φτάνει τελικά στην Κατερίνη

Ταινίες:
1983 – Ρεμπέτικο (Σκηνοθεσία Κ. Φέρρης, Σενάριο: Σωτηρία Λεονάρδου)
1984 – Oh Babylon
1985 – Η Αυλή της Μορμόνας (σκην. Κώστας Μαζάκης) – μικρού μήκους
1985 – Ανταύγειες Πάθους (σκην. Σπύρος Βασιλείου)
1986 – Ντανίλο Τρέλες (σκην. Σταύρος Τορνές)
1995 – Ακροπόλ (σκην. Παντελής Βούλγαρης) – Βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
1999 – Η Κοιλιά Της μέλισσας (σκην. Βασίλης Ελευθερίου)
2000 – Ο Χάρος Βγήκε Παγανιά (σκην. Αλ Κολάτος)
2006 – The last porn movie (Η τελευταία πορνοταινία) (σκην. Κώστας Ζάππας)

Θέατρο:
1988 – Αντιγόνη (Σοφοκλή), Αρχαίο Θέατρο Ελευσίνας
1996 – Επιστρόφεια, Θέατρο των Καιρών
1997 – Ο Δίκρανος Ντίσνεϊ (Φίλιπ Ρίντλεϊ) , Τεχνοχώρος
1995 – Πέρσες (Αισχύλου), Λυκαβηττός
1998 – Ρομπέρτο Τσούκο (Κορτές), Θεατρική ομάδα Ιηττός
2000 – Ορέστης (Ευριπίδη, μετάφ. Γιάννης Τσαρούχης), Θεατρική ομάδα Ιηττός
2003 – Η Γυναίκα του Σωκράτη (μονόλογος του Δημήτρη Κολλάτου)

Τηλεόραση:
1984 – Οικογένεια Ζαρντή
1985 – Το πάθος

Βραβεία:
– 1ου Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1984 για το «Ρεμπέτικο»
– 1ο κορφιάτικο βραβείο γυναικείου ρόλου για το «Ρεμπέτικο» (1985)
– 1ο κρατικό βραβείο σεναρίου για το «Ρεμπέτικο» (1985)
– 2Ο κρατικό βραβείο γυναικείου ρόλου για την ταινία «Ακροπόλ» του Παντελή
Βούλγαρη (1996)
– Τιμητική διάκριση της Ακαδημίας της Αλεξάνδρειας για το σύνολο της ταινίας
«Ρεμπέτικο» (1986)
– Β΄ Γυναικείου ρόλου (1985)
– Ειδική μνεία Ακαδημίας Αλεξανδρείας (1985)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

error: Content is protected !!